superior

Destacat

La Generalitat aprova el decret d’apartaments amb l’oposició frontal del sector

El govern de la Generalitat ha aprovat finalment el decret que regula l’activitat dels apartaments turístics sense comptar amb el consens del sector. La Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), partidària d’una “regulació efectiva i real”, considera que amb aquest decret “hi haurà un total descontrol en els apartaments turístics”.

Segons el govern els habitatges que es cedeixin a tercers mitjançant una contraprestació econòmica per a estades de temporada inferiors a tres mesos requeriran llicència d’activitat municipal. A més, els veïns dels edificis sotmesos al règim de propietat horitzontal podran prohibir l’activitat en la seva comunitat.

Lluís Torrent, president de Federatur afirma a COMUNICATUR que el sector no està en contra de la llicència, “però no creiem que els municipis puguin tenir la capacitat inspectora ni la capacitat financera per portar aquest control”. Al final els ajuntaments donaran la llicència “en règim de comunicació, i sense cap control efectiu”, diu Torrent.

Des de Federatur s’han mostrat molt crítics amb aquesta regulació. Entre d’altres motius perquè consideren que els apartaments queden al marge de l’àmbit turístic ja que la figura d’habitatge d’ús turístic està definida en la Llei d’Habitatge i no en la d’allotjament turístic com ho estan els hotels, les cases rurals o els càmpings. Per a Lluís Torrent, el motiu és que en els darrers set anys el govern català ha demostrat la seva incapacitat, “només han sigut capaços de controlar 23.000 apartaments dels 500.000 que n’hi ha a Catalunya”. El president de Federatur és pregunta “perquè després de set anys ho han aprovat en els darrers minuts de la seva legislatura”.

La Generalitat defensa que amb aquesta normativa “és defineix els estàndards de qualitat i garanties en la comercialització dels habitatges d’ús turístic, dota de seguretat jurídica els seus propietaris i usuaris, possibilita el control eficaç d’ajuntaments i veïns en la seva comercialització, facilita la limitació del seu ús per raons urbanístiques i incrementa la potestat d’intervenció de l’Administració de la Generalitat respecte l’exercici de l’activitat”.

Per altra banda, Federatur no està d’acord en què es consideri apartament turístic qualsevol que tingui una estada inferior o fins a tres mesos de durada. Com exemple posen Ciutat Vella, que amb aquesta regulació “multiplicarà el nombre de vivendes considerades apartaments turístics”. “Tot el que han volgut apuntar en una direcció, ho estan enfocant en la direcció totalment contrària”, opina Torrent. A més considera que al treure la figura del professional intermediari causarà greus problemes a l’usuari final i això repercutirà en la imatge turística de Catalunya.

Els municipis tampoc ho veuen clar

A més del sector dels apartaments, també els representants del món municipal han manifestat la seva oposició al decret aprovat per la Generalitat. Consideren que es traspassa la competència però no els recursos per aplicar-la. En declaraciosn al diari El Punt, des de la Federació de Municipis de Catalunya, l’alcalde de Sitges, el socialista Jordi Baijet, diu que “no és tolerable que els ajuntaments tinguin ara aquest problema sense recursos”. Per al president de la comissió de turisme de l’Associació Catalana de Municipis, el convergent Joan Aregio, la norma és “inassumible” per part dels ajuntaments i està pensada per Barcelona. “No podem compartir una normativa que carrega els ajuntaments de més obligacions sense recursos”, diu Aregio.

Consulta els principals punts del decret d’habitatges d’ús turístic

Back to top button