Una IBTM 2016 sense novetats
És una bona o mala notícia que el saló líder mundial en turisme de negocis passi inadvertit tot i congregar més de 3.000 empreses expositores de 150 països i atraure 17.000 professionals. Fira de Barcelona ha acollit una IBTM World descafeïnada, sense aportar novetats rellevants al sector.
El món de les fires està en constant reajustament i el seu valor bastant en dubte. La IBTM no s’ha escapat en aquesta edició d’aquesta valoració. Menys públic que altres anys, especialment alemany, potser per la vaga de Lufthansa. Malgrat tot, si el balanç dels organitzadors és cert, 87.000 reunions de negoci, sí que ha suposat un bon punt de trobada per als professionals. A més els càlculs de 50 milions d’impacte econòmic a Barcelona no són menors.
Però fluixes innovacions, pobres solucions tecnològiques i de serveis han transcendit en aquesta edició del saló. Tot i que els viatges de negocis, congressos i incentius són una de les potes que sustenten l’activitat d’una part molt important del sector turístic. Agències de viatges, operadors turístics, centres de congressos i convencions, cadenes hoteleres, empreses de serveis, organitzadors d’esdeveniments, destinacions, ciutats… tenen posada la seva dedicació sobre aquest segment.
Sempre quedaran les estadístiques aportades per l’organitzador per destacar el pes del turisme MICE:
-El turisme de negocis a Espanya es va incrementar un 15,5%, fins a arribar als 5 milions de turistes
-Espanya és el segon país amb major afluència als seus esdeveniments, superat només pels Estats Units, i el quart en nombre de reunions organitzades, per darrere dels Estats Units, Alemanya i el Regne Unit, i per davant de França i Itàlia.
-Barcelona és la segona ciutat que més assistents rep de turisme de reunions i la tercera amb més trobades, segons el rànquing anual de la ICCA (International Congress and Convention Association)