superior

Estudis

Un estudi revela quins són els principals reptes de la “intel·ligència” enoturística europea

Què opinen de la teva destinació enoturística a Internet? Internet s’ha consolidat com a canal imprescindible en els processos de decisió dels enoturistes, que fan servir de manera massiva plataformes turístiques i xarxes socials per informar-se, interactuar amb les marques i recomanar la seva experiència en cellers i destinacions.

L’empresa Vivential Value, amb seu a Barcelona, ha monitoritzat durant un any l’activitat enoturística a Internet per analitzar el sector. Algunes de les principals conclusions i magnituds del nou Monitor de Reputació Online d’Enoturisme són:

▪ Itàlia i França destaquen com les destinacions enoturístiques d’Europa més recomanades a Internet, amb un 26% i 25% del total de recomanacions respectivament, mentre que Espanya se situa en tercera posició amb un allunyat 12%, en línia amb Portugal i lleugerament per sobre d’Alemanya. Així es desprèn de l’anàlisi de més de 375.000 recomanacions explícites sobre enoturisme, relatives a destinacions de tot el món i compartides en portals turístics.

▪ Les converses en línia al voltant del món del vi i l’enoturisme generen més de 6 milions de mencions a l’any, sent Twitter el canal que més volum acumula. No obstant això, és també la xarxa social que menys engagement genera en termes relatius i, en conseqüència, la que presenta menor impacte potencial en consum enoturístic, respecte a altres xarxes socials i pàgines específiques de turisme.

▪ Els perfils oficials de Facebook d’una àmplia mostra de més de 115 rutes enoturístiques i denominacions d’origen espanyoles, acumulen més de 640.000 fans, amb els quals es generen gairebé 92.000 interaccions al mes.

▪ S’observa un elevat increment en el volum de valoracions i ressenyes respecte a les visites als cellers, compartides en pàgines de reviews, amb un creixement mitjà de més del 80% en un any. El que converteix aquestes ressenyes en una de les palanques més determinants en el procés d’inspiració i decisió d’altres clients potencials.

El director de Vivential Value, Rafael González, indica que “en aquesta anàlisi del bigdata enoturístic, hem pogut constatar que l’èxit en reputació online no depèn de la grandària, ja que són freqüents els petits cellers i les petites rutes, les que obtenen resultats per sobre de la mitjana del sector en general”.

Assegura que un dels principals reptes en el desplegament de sistemes d’intel·ligència enoturística, és sens dubte “prendre consciència de territori” i entendre que els diferents agents formen part d’un tot, on la satisfacció i reputació de cada hotel, cada celler, cada restaurant o cada activitat de la destinació, afecta l’experiència de l’enoturista i, per extensió, a la imatge i competitivitat del territori en el seu conjunt.

Articles relacionats

Back to top button