Un Dia Mundial del Turisme sota el lema “Turisme i inversions verdes”
La Diputació de Barcelona encapçala les accions de sostenibilitat i la inversió verda en el sector turístic
L’Organització Mundial del Turisme ha identificat les inversions com una de les prioritats per a la recuperació del turisme. Per aquest motiu ha triat com a lema del Dia Mundial del Turisme 2023 “Turisme i inversions verdes”. La idea és que aquest dia sigui una crida a l’acció de la comunitat internacional, dels governs i de tot tipus d’institucions i del sector privat perquè s’uneixin per trobar una nova estratègia d’inversió turística. Segons la OMT, aquesta nova estratègia ha d’orientar-se a les persones, al planeta i a la prosperitat i per això vol buscar solucions noves i innovadores i no sols les inversions tradicionals.
La Diputació de Barcelona, plenament implicada en la sostenibilitat del sector, encapçala la inversió verda a Catalunya i a l’estat espanyol. Entre les accions dutes a terme amb aquest objectiu destaquen:
- La senyalització de camins per a usos turístics. Les actuacions de senyalització turística contribueixen a crear una gran xarxa de mobilitat interconnectada. Entre 2019 i 2022 es van senyalitzar 2.659 quilòmetres de camins per a ús turístic; en el 2023 ja s’han senyalitzat 810 quilòmetres més. Gràcies a això, el 62,7% dels turistes que van visitar la província de Barcelona es van desplaçar activament en els municipis on estaven allotjats a peu, en bicicleta, amb patins o amb monopatí. Aquesta xifra suposa un creixement de dues dècimes respecte l’any anterior i de 7,6 dècimes en comparació amb el 2020. Aquestes són dades de l’Informe de resultats del Sistema d’Indicadors de Turisme Sosteniblede l’Observatori del Turisme a Barcelona, ciutat i regió que podeu veure AQUÍ.
- La Diputació de Barcelona també lidera tres projectes en el marc dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) per ajudar els municipis a avançar cap a la sostenibilitat. Aquests projectes compten amb 9,4 milions d’euros dels fons europeus Next Generation UE i són:
1 – El projecte Vies Blaves Barcelona, que recorrerà més de 250 km a les lleres dels rius Llobregat, Cardener i Anoia, on s’hi podran fer rutes a peu, en bicicleta o a cavall. El projecte té un pressupost total d’uns 115 milions d’euros i la primera fase de la Via Blava Anoia, ja en execució, estarà disponible el primer trimestre de 2025 amb el suport dels fons europeus Next Generation UE, que aporten 5,3 milions d’euros.
2 – El projecte PSTD Espais naturals i turisme sostenible, que és una oportunitat per a la província de Barcelona i que compta amb 2 milions d’euros dels fons Next Generation UE. L’objectiu en aquest cas és que l’augment de la demanda turística reverteixi positivament en la conservació d’aquests espais. Entre les actuacions previstes figuren la gestió de l’afluència als espais naturals fràgils, la implementació d’eines d’intel·ligència turística o l’accessibilitat als espais naturals, entre d’altres.
3 – El projecte PSTD Costa Barcelona Delta del Llobregat, que preveu, entre d’altres accions, la restauració dels paisatges dunars de les platges, l’adequació d’itineraris turístics no motoritzats que uneixin la zona de platja amb els nuclis urbans o la sensibilització sobre els efectes del canvi climàtic a les platges. Compta amb 2 milions d’euros.
- Cal esmentar també el lideratge de la corporació de la nova Comunitat Temàtica de Turisme Sostenible del programa Interreg Euro-MED, anomenada Community4Tourism, que compta amb un pressupost de 5 milions d’euros i que es centra en dues activitats principals:
– La creació de la plataforma Join the Med, com un pol de coneixement i de capacitació que recollirà recursos de projectes passats, presents i futurs d’interès per al sector turístic.
– La creació de quatre clústers temàtics organitzats en torn als quatre objectius específics del programa: la innovació, l’economia circular, el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat. - Certificació Biosphere. La decidida aposta de la Diputació de Barcelona envers la sostenibilitat queda palesa en l’esforç realitzat perquè més de 500 empreses, serveis i destinacions del sector turístic de Barcelona província hagin obtingut el segell Biosphere. En aquest sentit, és destacable que les tres marques turístiques de la província impulsades per la Diputació —Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona— varen ser la primera destinació turística en el món en rebre la Certificació Biosphere Platinum el 2019. Tres anys més tard, la Destinació Barcelona (les tres marques + la ciutat de Barcelona) va rebre també aquesta certificació.
Podeu veure la notícia publicada a Comunicatur AQUÍ.
En col·laboració amb la Diputació de Barcelona
La Destinació Barcelona és la primera del món en rebre la Certificació Biosphere Platinum