Uber està pendent de la normativa catalana per obrir a Barcelona
Catalunya ha anunciat que regularà l’economia col·laborativa i Uber confia que la normativa desbloquegi la seva presència a Barcelona.
La capital catalana és de les poques grans ciutats europees que no compta amb els serveis de la plataforma Uber. L’empresa que facilita el lloguer de vehicles amb conductor, ja sigui professional amb llicència com amateur, només opera a Madrid. A la capital únicament treballa amb xofers professionals amb llicència de transport de viatgers per superar la prohibició que impedeix realitzar aquesta activitat a persones privades.
Amb la futura nova regulació catalana, més flexible, Uber vol desembarcar a Barcelona. El negoci de la plataforma passa per posar en contacte als xofers i als clients cobrant-los un 25% del cost del servei. Sobre aquests ingressos –com ja va explicar Comunicatur- Uber ha organitzat una enginyeria fiscal a Europa per pagar només el 0,25% dels seus beneficis. Una filial s’encarrega de rebre els pagaments de clients i paga el 99% dels seus ingressos a una altra filial en concepte de propietat intel·lectual.
Les enemistats d’aquest gegant valorat en 57.000 milions d’euros són àmplies. Els taxistes professionals de tota Europa estan en peu de guerra contra la companyia. Els sindicats de taxistes han promogut mobilitzacions i denúncies que han portat a la paralització de la plataforma en diferents països. Un dels últims revessos li han arribat de França. Ha estat condemnada per realitzar una activitat de transport il·legal. La multa, mig milió d’euros.
Però enfront de les batalles judicials que tenen en marxa a Espanya, Alemanya, Holanda, Itàlia, França o Bèlgica, Uber té alguns aliats. La Comissió Europea i alguns organismes reguladors de la Competència veuen amb bons ulls les activitats basades en l’economia col·laborativa i demanen als governs que aixequin les restriccions a aquesta activitat. És en aquest sentit que Uber espera que la nova regulació catalana doni cobertura a la seva activitat.