La situació d’Uber a Europa es complica després que l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictaminat que a la plataforma Uber se li pot exigir llicència -com es fa amb els taxistes- al considerar-la una empresa de servei de transport.
Aquest dictamen no és definitiu però posa les bases pel judici contra la plataforma que en els propers mesos decidirà com s’haurà d’ajustar l’activitat d’aquesta multinacional en els països de la UE. Ara, el posicionament és que en el cas d’Uber pesa més la consideració d’empresa de transport que la de plataforma digital.
Aquesta manifestació prèvia de l’advocat general obre la porta a que les administracions exigeixin a Uber qualsevol tipus d’autorització per operar i donar servei. La multinacional s’emparava en la normativa de la Societat de la Informació per eludir les obligacions que tenen les companyies de transport de persones.
L’advocat ha argumentat que el servei principal que ofereix no és online sinó el propi transport de persones. Tampoc accepta que es consideri economia col•laborativa perquè el compartiment del vehicle no és tal ja que l’usuari decideix on vol anar i el conductor el porta allà on li diuen, exactament igual que un taxi. La plataforma Uber va anunciar que canviarà la seva estratègia a escala europea per poder operar dins la legalitat.
Precisament han estat els taxistes professionals els que van portar davant el tribunal, amb seu a Luxemburg, la denúncia contra la plataforma per considerar-la competència deslleial. La sentència es dictarà en els propers mesos però aquesta opinió de l’advocat general tindrà molt de pes en el tribunal europeu. De fet la decisió definitiva del tribunal sobre Uber serà clau per al sector de l’economia col•laborativa, ja que suposarà per primera vegada un posicionament jurídic de la UE sobre el tema.