OPINIÓ: TV3, una visió desfigurada del turisme
El passat divendres 29 es va presentar la nova Agència Catalana del Turisme al TNC. Davant d’una àmplia representació del sector i dels mitjans, els conseller Huguet i els membres de la direcció del nou organisme promotor van donar a coneixer els objectius i els detalls d’aquesta ambiciosa empresa. Sorprenentment, un dels principals mitjans de comunicació dels nostre país, TV3, era absent.
El naixement de l’ATC és un fet fonamental per a l’economia de Catalunya. La seva creació suposa una suma d’esforços dels sectors públic i el privat per a la renovació de la indústria turística en un entorn econòmic difícil i canviant. El camí seguit en la creació de l’agència i el resultat final poden ser qüestionats però en cap cas poden ser ignorats, tal com ha fet la Televisió de Catalunya, el principal mitjà de comunicació de casa nostra.
El turisme aporta el 12% del PIB del país i un altre 12% de llocs de treball directes. 370.000 persones viuen directament del sector, líder en tot l’Estat Espanyol. I tot i l’estacionalitat que viuen en determinats àmbits que el componen, els productes turístics no són deslocalitzables com les empreses de les multinacionals; una raó més per valorar l’aportació a l’economia comuna. Però sembla que aquestes raons no són suficients per als responsables dels informatius de Sant Joan Despí. Semblen estar empeltats d’una visió industrialista de l’economia, pròpia del segle XIX. És la mateixa visió que va fer que un parell de dècades enrera el país no fos prou sensible als inicis de l’economia digital.
L’èxit de l’economia del segle XXI es basa en el concepte de valor afegit més que en la simple manufactura de productes, especialment a compte de tercers. En un mercat global, la competència basada exclusivament en la manufactura comporta deslocalitzacions, pèrdues de poder adquisitiu dels treballadors i un alta inestabilitat de plantilles, sovint marcada només per resultats borsaris.
La indústria turística és una base econòmica de la qual no podem prescindir. Renovada, fins i tot reinventada, pot aportar un gran valor afegit. El turisme català ha projectat en tot el món, més que cap altre sector, el nostre estil de vida, que ha esdevingut desitjat. Barcelona n’és l’exemple principal. I aquest estil de vida, un valor afegit de pes, ha fet que empreses i talent d’arreu del món volgués instal•lar-se a Catalunya. Un efecte saludable del turisme i la globalització.
Quina és, doncs, la visió global de TV3? I aquesta reflexió es podria subscriure per altres mitjans de comunicació anomenats generalistes que no saben o volen situar l’activitat i la indústria turística en el lloc que li pertoca. Els animo a continuar llegint COMUNICATUR. / per Enric Domingo edomingo@comunicatur.info