Tots pendents de Santorini
En alerta la icònica destinació turística afectada per una intensa activitat sísmica

Santorini, una de les destinacions turístiques més populars del món per les seves impressionants vistes sobre la caldera volcànica, les cases blanques i les postes de sol de somni, es troba en alerta màxima a causa d’una onada de terratrèmols que preocupa residents i visitants.
Els moviments sísmics també estan provocant un impacte al turisme i els allotjaments ja detecten una desacceleració de les reserves. Els potencials visitants ara com ara mantenen en pausa la decisió de reservar a l’illa.
Les autoritats han emès recomanacions de seguretat, com evitar els ports, no reunir-se en espais tancats i tancar les escoles de manera preventiva. Tot i que els sismòlegs indiquen que aquests moviments no impliquen necessàriament un gran terratrèmol imminent, han advertit que s’han de prendre mesures de precaució.
Els tremolors més grans fins ara han assolit magnituds de 5,1. Per precaució, el govern grec ha desplegat tendes de campanya en zones obertes i ha preparat plans de contingència per a possibles evacuacions. “Instem els ciutadans a complir estrictament les recomanacions de seguretat per minimitzar el risc”, va declarar el primer ministre Kyriakos Mitsotakis.
A mesura que els tremolors continuen sacsejant Santorini els ciutadans van marxant de l’illa. Segons l’emissora grega ERT, més de 9.000 persones han abandonat l’illa en els darrers dies, moltes d’elles amb destí a Atenes. L’Organització de Planificació i Protecció dels Terratrèmols del país adverteix que l’activitat sísmica podria prolongar-se durant setmanes, tot i que no es pot afirmar que un gran terratrèmol sigui inevitable. De fet, han reforçat els vols addicionals des d’Atenes per facilitar l’evacuació.
El risc d’un gran terratrèmol i la incertesa sobre l’activitat volcànica
Els experts no descarten la possibilitat d’un terratrèmol de major magnitud, però asseguren que no hi ha indicis clars d’una erupció imminent del volcà de Santorini. Els sismòlegs adverteixen que la població ha d’estar preparada a una crisi sísmica que podria prolongar-se durant mesos o fins i tot anys.
El satèl·lit Sentinel-1 de l’Agència Espacial Europea ha detectat deformacions de fins a 60 mm al terreny de Santorini, un signe clar de moviments geològics significatius. Aquestes activitats podrien formar part d’un cicle natural del volcà, similar al registrat el 2011, que va durar 14 mesos sense derivar en una erupció.