Terres de l’Ebre, segona Reserva de la Biosfera catalana
La UNESCO ha designat les Terres de l’Ebre Reserva de la Biosfera, que es converteix en la segona reserva catalana que aconsegueix aquesta declaració, 35 anys després de la primera, el Parc Natural del Montseny.
Aquest reconeixement ha de suposar noves aportacions econòmiques, difusió internacional del territori i el reconeixement dels seus valors patrimonials: naturals, paisatgístics, històrics i culturals.
Aquest és el segon any que la candidatura ebrenca aspira a aquest títol després que l’any passat fos desestimada perquè incloïa zones sota influència de la planta nuclear d’Ascó. La nova proposta abasta un total de 367.729 hectàrees. D’aquestes, un 78% són terrestres i gairebé un 22% marítimes.
La candidatura va sorgir de la mateixa societat civil i ha estat impulsada per una setantena d’institucions i entitats socioeconòmiques de les quatre comarques de l’Ebre.
La Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera
La Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera forma part del Programa “L’Home i la Biosfera” (MAB) de la UNESCO que comprèn actualment 610 reserves disseminades per 117 països. A l’Estat espanyol hi ha 40 espais que han estat declarats reserva mundial de la biosfera.
Les reserves de la biosfera van néixer per convertir-se en un instrument estratègic perquè científics, planificadors, agents econòmics i entitats treballessin conjuntament en la preservació dels valors naturals i en el desenvolupament sostenible del territori. La idea original és conservar la diversitat biològica de zones del planeta amb valors naturals importants i fer compatible l’activitat humana amb aquests mateixos valors.