Spanair, un desastre descomunal
Els damnificats pel tancament d’Spanair poden superar el mig milió de persones, els deutes acumulats superen els 350 milions d’euros, deixa 4.000 treballadors sense feina, s’ha fos 140 milions d’euros de diner públic i pot rebre una sanció de 9 milions d’euros. La història es repeteix, després del tancament d’Air Comet i Air Madrid sembla que ningú ha après la lliçó.
Spanair negocia amb Iata com tornar el diners als clients
Spanair ha començat a negociar amb l’Associació Internacional del Transport Aeri (Iata) una solució per tornar els diners als clients que tenen bitllets de vols que no operaran. Els imports no són elevats en tractar-se de trajectes curts.
Per la seva banda, l’Agència de Seguretat Aèria ha incoat un procediment sancionador contra la companyia per dues infraccions molt greus per la vulneració dels drets dels passatgers i per no assegurar la continuïtat en la prestació dels serveis. La sanció podria arribar als 9 milions d’euros.
Segons alguns càlculs, Spanair acumula uns 350 milions d’euros de deute: 149 a Scandinavian Airlines, l’antic propietari; 50 a entitats bancàries per un crèdit, sindicat principalment per La Caixa; 10 a Fira de Barcelona i 80 als proveïdors, a més dels nou milions amb què el Ministeri de Foment pot sancionar-lo.
La companyia, de la mateixa manera que va passar amb Air Comet i Air Madrid, no disposa d’actius amb què fer front als deutes: la flota de 27 avions amb què operava no són de la seva propietat, sinó que estaven en règim de lloguer, ha confirmat la companyia. Les mateixes fonts han indicat que el bufet que porta el cas és Roca Junyent Advocats, que podria presentar concurs de creditors la setmana que ve.
El cessament d’operacions de l’aerolínia deixa a terra a 83.006 passatger només la primera setmana. D’aquests 51.333 tenien previst passar per l’Aeroport de El Prat.
El tancament deixa en suspens els 2.000 treballadors de la companyia, més 2.000 llocs de treball indirectes que en depenien, com els treballadors de Newco Airport Services, dedicada a l’assistència d’aeronaus en els aeroports espanyols.
Les agències de viatge lamenten "traïdoria" en el tancament
El president de l’Associació Empresarial d’Agències de Viatges Espanyoles, Vicente Blasco, ha lamentat l’abrupte tancament d’Spanair, que considera "amb nocturnitat i traïdoria", i que els deixa quantioses pèrdues. Ha assegurat que ara com ara és "impossible" quantificar-les, ja que tot i que es pugui tornar l’import de part dels bitllets, les cancel•lacions produeixen un efecte dòmino.
"Si cancel•lem els bitllets, es perden altres serveis, com hotels, excursions i reserva d’entrades, perquè el client vol la devolució de tot", ha assegurat. A més, ha considerat que és un perjudici afegit que tanqués un divendres de matinada, tenint en compte que moltes agències tanquen dissabte i gairebé totes ho fan diumenge, i no han pogut atendre tots els seus clients.
Blasco ha criticat que aquest és el tercer tancament d’aerolínia que es produeix a Espanya fa poc, després dels d’Air Madrid i Air Comet, cosa que està passant "amb massa freqüència, tot i que sembla que no serveix de res perquè se segueix fent malament". "Una companyia pot anar bé o malament, però si veu que acabarà tancant, ha de fer-ho gradualment i no muntar aquesta crisi", ha opinat.
Fons de garantia
El president de les agències de viatge s’ha sumat a les associacions de consumidors en la petició d’un fons de garantia obligatori perquè les companyies aèries puguin pagar indemnitzacions.
"Cal prendre mesures perquè no es torni a produir aquest perjudici als passatgers", defensa. Aposta un suplement d’un euro per bitllet destinat a un fons per cobrir eventuals reclamacions. Considera "una estafa" que l’aerolínia seguís venent vols fins a l’últim moment, i espera que se la pugui expedientar per aquesta raó./Ag EP
Notícies relacionades
Qatar es retira de la negociació per Spanair