Recursos i promoció agressiva, factors clau pel posicionament turístic privilegiat de Barcelona
Joan Gaspart, president de Turisme de Barcelona, explica a Comunicatur les claus de l’èxit que han convertit la capital catalana en una de les destinacions turístiques més atractives del món.
Barcelona és una ciutat desitjada, en molts sentits, pel que fa al turisme de negocis, de creuers, cultural…Com es gestiona la promoció des de Turisme de Barcelona?
El model implantat a Barcelona ara fa 20 anys per a la promocio de la ciutat, basat en la col•laboració público-privada, ha esdevingut un model d’èxit que ja segueixen d’altres institucions com l’Agència Catalana de Turisme i Turespaña.
És veritat que vam tenir la sort d’acollir uns JJOO que en han posicionat en el món, però ho hem sabut aprofitar. Cap atra ciutat n’ha tret tant de profit d’un fet com aquest.
En aquest sentit, va ser tot un encert la creació del consorci de promoció turística de Turisme de Barcelona. I, per a mi, aquest és el secret del gran canvi que s’ha produït a Barcelona: es va començar a fer una promoció totalment diferent amb un pressupost de 100 milions de les antigues pessetes. Avui gairebé estem en els 45 milions d’euros, fet que ens permet fer una promoció molt més activa, molt més agressiva on pots atacar tots els fronts.
Quina estratègia se segueix per fer-ho?
Hem posat en marxa un seguit de programes promocionals que estan donant molt bon resultat. Entre ells, el Barcelona Convention Bureau que l’hem potenciat de manera especial i que està funcionant molt i molt bé. A tall d’exemple, esmentar la captació del Mobile World Congress.
Però també tenim el Shopping Line, amb una promoció selectiva en mercats atrets pel turisme de compres; un programa específic de Gastronomia, on hem tingut la sort de tenir els millors restaurants del món a una hora de la ciutat; el programa de Cultura, amb Gaudí com a símbol emblemàtic; d’Esports; i el més recent, de Platges, oci i vacances. BCN tenia la imatge de ciutat industrial i ara s’ha capgirat: els caps de setmana estan plens i podem vendre, per exemple, vuit quilòmetres de platges de primera qualitat en una ciutat única.
Tots aquests programes permeten que no hi hagi res que no es pugui fer a Barcelona. Enguany arribarem als 15 milions de pernoctacions, i ha estat possible als mitjans econòmics i a una promoció agressiva.
El nou impost turístic suposarà més ingressos i sembla que la seva aplicació no ha suposat cap problema…
Fins ara, cap i esperem que durant aquests mesos de temporada alta, tampoc. En tot cas, cap empresari volia la taxa turística però en una situació en què la promoció turística perillava i esdeveniments com la F1 podien desaparèixer de Catalunya, i un cop consensuada, ara cal aprofitar els recursos que genera i buscar benefici en aquest impost no desitjat.
Els turistes dels Països de l’est, especialment els russos, ha canviat totalment la seva conducta respecte a Barcelona. Els TTOO han començat a posar Barcelona com a destinació final en els seus catàlegs.
Tampoc és per casualitat, Catalunya disposa d’una oficina de promoció turística a Moscou pionera i on ja es van detectar les enormes possibilitats del mercat rus. Sabem el que volen i els ho oferim. Barcelona té bons hotels, oci, compres….
I si hi ha demanda, els TTOO i les companyies aèries posen els mitjans per facilitar l’arribada dels seus clients a la destinació desitjada. El 80% de la gent que arriba a Barcelona, ho fa en avió, per tant la comunicació és bàsica i, en aquest sentit, estem lluitant per millorar-la encara més.
L’Aeroport de Barcelona està registrant uns bons resultats, especialment en mercats com els Estats Units, primer emissor per a la ciutat, una fita fins fa uns anys, impensable.
Ara mateix, amb la nova terminal, el nostre aeroport està preparat per rebre vols low cost i vols regulars. Però encara queda molta feina per fer, cal lluitar per ser el hub del sud d’Europa amb connexions amb l’Àsia i Amèrica. No ens podem acontentar amb el pont aeri, perquè no és la fórmula ideal. A mi m ‘agradaria que vinguessin els turistes directament a Barcelona des de qualsevol destinació important del món. Anem avançant, cal esmentar les noves comunicacions directes amb l’Àsia, però encara no és suficient.
Darrerament hem sentit parlat molt sobre la marca España i no sempre gaire bé. En canvi, la marca Barcelona sembla no tenir límits…
Sense deixar cap marca de banda, Barcelona té marca pròpia: la de ser una ciutat especial i única. Tenim una marca de prestigi que ocupa els primers llocs en moltíssims rànquings, i això sense ser capital d’estat. I, en aquest posicionament, a més de la tasca duta a terme per Turisme de Barcelona, hi ha factors que han estat claus: el Barça, Gaudí, la Sagrada Família…
Una última qüestió, que sembla pendent de resoldre és la de la convivència entre ciutadans i turistes….
Hem millorat moltíssim. Fa uns anys, els ciutadans contents amb el turisme suposaven el 50%. Avui ja és un 80% els barcelonins que valoren aquest sector. Cal tenir en compte que molta gent treballa i viu del turisme. Sí que és cert que pot haver algun recel més en zones com ara Ciutat Vella, als voltants de la Sagrada Família o del Parc Güell, on reben quantitats molt importants de turistes.