Recuperació de l’art de la Pedra Seca al Bages
La Diputació de Barcelona vol recuperar-lo com a atractiu enoturístic del municipi de El Pont de Vilomara i Rocafort que compta amb 1.754 construccions d’aquesta tipologia
L’art de la Pedra Seca fa referència a diferents tipus de construccions de l’àmbit rural construïdes amb pedres de l’entorn immediat sense cap material de cohesió com podria ser la calç o el guix. Les tipologies varien en funció de les necessitats de cada economia tradicional agro-ramadera. Així trobem des de cabanes i barraques fins a basses, aljubs, ponts, estructures de caça, forns de calç, tines, etc.
En tots els casos es tracta d’una arquitectura totalment integrada en l’entorn, fins el punt que han contribuït a la configuració del paisatge. Per tot això a l’any 2018 la UNESCO va incloure l’art de la Pedra Seca a la Llista del Patrimoni Immaterial, en una candidatura internacional de diversos països europeus. Es calcula que a Catalunya hi ha més de 19.000 elements d’aquestes característiques i el Bages és la comarca que en te més. Això és deu a que, entre 1860 i 1890 fou la comarca amb més vinyes de tot el país, amb 27.000 hectàrees.
El Pont de Vilomara i Rocafort és el municipi de Catalunya amb més construccions de pedra seca, ja que en compta 1.754: 1.147 barraques, 327 construccions per emmagatzemar aigua, 17 forns, 110 murs i conjunts de murs significatius i 153 construccions vàries (tines, arneres i ponts).
Recuperació després de l’incendi del juliol
La Diputació de Barcelona vol recuperar pel turisme el patrimoni de pedra seca després del gran incendi de El Pont de Vilomara i Rocafort de l’estiu passat, que va afectar a un total de 1.700 hectàrees i va malmetre les valls del Flequer i del Farell. Però l’incendi també va ser una oportunitat per revifar el passat vitivinícola de la zona, ja que les diverses estructures de pedra seca no es van veure massa afectades.
L’objectiu és recuperar tot aquest patrimoni per a l’ús turístic a les tines del Flequer. Les tines de pedra seca van ser utilitzades per produir vi en els mateixos camps en el que es cultivaren i van ser construïdes al mig de les vinyes dels llocs més aïllats.
Teniu més informació al web de l’ajuntament de El Pont de Vilomara i Rocafort AQUÍ.
Per això, al llarg d’aquest 2023, s’estan creant diferents rutes que mostrin els diversos tipus de pedra seca i s’elaborarà material pedagògic per treballar a les escoles.
La diputada de turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, va presentar aquest projecte amb l’alcalde de El Pont de Vilomara i Rocafort, Enric Campàs a Fitur. Garrido va destacar la importància turística del projecte, “pel seu gran valor patrimonial i per l’interès enoturístic que pot generar”. També va dir que “la destinació Barcelona és un destí enoturístic de primer nivell amb les seves cinc denominacions d’origen i experiències turístiques variades i productes de gran qualitat”.