Reclamen recursos per a promoció turística i implicació al sector privat
Representants territorials del sector turístic català han reconegut la necessitat de buscar més recursos per a la promoció de Catalunya i han demanat una implicació més gran al sector privat tant, dels pròpiament turístic com d’aquells que per la seva activitat es beneficien de l’arribada de visitants.
La directora del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Dolors Batallé, ha lamentat que els recursos per a promoció procedeixin de diners públics, una quantia que ha reconegut que és "insuficient", i ha animat a mirar cap al sector privat buscant una participació més alta.
Responsables del sector turístic de les quatre províncies catalanes també han volgut rebutjar la implantació d’una taxa turística sobre els visitants que s’allotgin en establiments hotelers com una via per recaptar fons, ja que han considerat que existeixen altres fórmules per finançar la promoció de Catalunya com a destinació.
El president del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Àngel Vidal, s’ha manifestat "contrari" a una taxa que gravi els turistes directament al•legant que "no sobren" visitants. En el seu lloc, ha apuntat, podria estudiar-se incloure una quantia en les entrades de determinats espais turístics. S’ha mostrat partidari, per exemple, de crear una taxa per als boletaires que entren "massivament" als boscos durant la temporada de bolets. Aquests recursos, ha explicat, podrien ajudar a reparar l’impacte que l’allau de visitants causa en aquests paratges.
Per la seva banda, el gerent del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha insistit que aplicar una taxa només als que pernoctin als hotels –tal com va plantejar fa uns mesos Turisme de Barcelona en el cas de la capital catalana– és una mesura injusta per a aquests visitants que faria perdre competitivitat a Barcelona davant d’altres destinacions.
En aquesta taula rodona amb representants del sector organitzada per Magma Turismo, els actors del sector han coincidit que cal una mentalitat global més àmplia de marca turística a Catalunya i més col•laboració entre els territoris.
"Fa falta una interconnexió més gran entre destinacions per a reforçar-nos i aconseguir la desestacionalització del turisme", ha defensat Batallé, que ha assenyalat aquest com un dels grans reptes del sector per als pròxims anys. Ha posat com a exemple el cas del Pirineu, que ha de promocionar-se com una destinació turística en la seva globalitat, més enllà de si pertany a la província de Girona o de Lleida./Ag EP