Encara pendents del balanç oficial, les dades que mostren les associacions empresarials espanyoles dedicades al turisme desprenen unes dades de recuperació poc homogènia i que suma un descens dels ingressos al voltant del 40%.
Un any de pandèmia en què s’ha aconseguit facturar un 60% com a màxim durant l’estiu respecte a un any normal. Les rendibilitats de les empreses han patit; especialment les agències de viatges i els allotjaments situats en entorns urbans.
Els destins de costa s’han salvat relativament en beneficiar-se de l’estacionalitat, ja que l’estiu ha estat l’època menys dolenta de l’any. En alguns territoris de litoral, la caiguda d’ingressos només va ser del 20%. Els destins amb clientela tradicionalment espanyola han superat millor el cop i han pogut mantenir els preus d’altres exercicis.
Però entre les destinacions de costa les més perjudicades han estat les que tenen més volum de turisme internacional. Les restriccions imposades als viatges van afectar una part important de l’estiu. Entre aquestes destinacions amb alta dependència de la cartera de clients estrangers destaquen les Balears, les Canàries i Catalunya.
Les destinacions espanyoles d’interior i muntanya i a regions de la cornisa cantàbrica, els resultats d’aquest exercici han estat excel·lents. En molts casos han registrat números per sobre dels obtinguts abans de l’arribada de la Covid-19. S’han comportat com a oferta refugi per al turisme nacional que s’ha desplaçat massivament a aquestes destinacions.
En general, el 2021 ha estat un any en què un percentatge molt elevat dels allotjaments han estat tancats o han treballat amb intermitències. Les ocupacions mitjanes a l’estiu han arribat al 60%, però cal tenir en compte que un 19% de la planta allotjativa va estar tancada.
Les agències de viatges han continuat el seu calvari iniciat en 2020. Tot i la reactivació del turisme el segon semestre de l’any 2021 en el millor dels casos s’han quedat en un 50% de la facturació del 2019. Això si no han hagut de tancar el negoci en aquests mesos.