superior

DestinacionsEstudisReportatges

Què ha estat de la dramàtica caiguda turística que va predir Exceltur a Catalunya?

És cert que les dades de turisme d’octubre no han estat bones per a Catalunya. El conflicte polític català ha restat turistes a la destinació, això sembla una evidència, però en cap cas s’ha acostat a la caiguda del 30% que pronosticava Exceltur.

La ciutat de Barcelona ha estat la més afectada durant l’últim mes. L’ocupació hotelera ha baixat un 7% i l’ingrés per habitació disponible (RevPar) ha caigut un 13%. Aquests resultats de Barcelona són els més negatius expressats pel sector turístic català.

Exceltur va encendre totes les alarmes quan a mitjans d’octubre va anunciar caigudes del turisme del 30% a Catalunya amb un descens sostingut per al quart trimestre del 20%. Les seves prediccions situaven una pèrdua de 1.200 milions d’euros en ingressos fins a final d’any. Ara es constata que els seus auguris no s’ajusten a la realitat. Alguns exemples concrets d’aquests dies: el gegant hoteler NH ha xifrat en 500 mil euros les pèrdues associades al procés polític català i l’estació d’esquí de Baqueira ha qualificat de residuals les cancel·lacions i ja compta amb un increment de les reserves d’un 5%.

Les agències de viatges catalanes representades per ACAVe han estimat la caiguda del turisme en un 12%, xifra important però lluny del 30 o el 40%. En aquest descens, ACAVe computa també els efectes de la vaga del Prat i l’atemptat terrorista del mes d’agost.

Una dada rellevant ha estat el rècord obtingut pels aeroports catalans amb l’arribada d’un 3,2% més de passatgers internacionals el mes passat, amb 1,6 milions de passatgers, xifra històrica en un mes d’octubre. A més, les companyies aèries que operen a l’aeroport del Prat oferiran un 13,4% més de places aquesta temporada d’hivern, segons dades facilitades per Aena, el que corrobora la confiança de les aerolínies en la destinació.

L’Associació Turística d’Apartaments de la Costa Brava (ATA), per boca del seu president Lluís Parera, ha afirmat que la situació política no ha provocat per ara cap dany destacable. Les destinacions de costa durant aquests mesos no estan a ple rendiment i sempre que la inestabilitat no s’allargui la factura del procés serà pràcticament imperceptible.

Capítol a banda és pels viatges de l’Imserso, que sí que s’han ressentit ostensiblement. Les peticions de viatges dels pensionistes amb destinació a Catalunya han caigut un 50% aquesta temporada. En aquest cas, les agències ho atribueixen a la tensió política catalana i a una percepció d’inestabilitat social per part dels turistes majors.

L’any de creuers a Barcelona no està sent bo. El descens de creueristes és del 2,8% de gener a octubre. Així, aquest comportament es va acumulant durant tota la temporada i no està lligat als últims esdeveniments.

Sens dubte el moment que està vivint Catalunya a nivell turístic no és positiu provocat pel context polític i social, però en cap cas es pot qualificar d’apocalíptic. Està en mans dels responsables públics i polítics trobar un clima d’estabilitat i seguretat. La importància econòmica del sector bé s’ho mereix. Les imatges de vagues, manifestacions, policies … no transmeten la imatge d’una destinació agradable per visitar.

Articles relacionats

Back to top button