Previsions d’ocupació d’un 80% per Setmana Santa a la Destinació Barcelona
Les previsions turístiques centrades en les reserves hoteleres, les cerques a Internet i l’oferta de vols preveuen una recuperació important del sector i auguren una bona Setmana Santa. L’eliminació de les principals restriccions de mobilitat després de la sisena onada de la COVID-19 expliquen en gran part aquesta recuperació, que va començar-se a notar al febrer.
Aquestes previsions s’han extret de l’estudi “Perspectives d’activitat turística a la Destinació Barcelona”, elaborat per l’Observatori de Turisme a Barcelona i que va presentar divendres la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido.
Allotjaments: les principals dades que confirmen aquesta esperada recuperació fan referència als establiments hotelers i són les següents:
- Les reserves d’hotels s’han situat al 80,4% a la província de Barcelona, amb una anticipació de reserva de 26 dies.
- Les reserves internacionals superen a les nacionals, a la província de Barcelona (excepte Barcelona ciutat) amb un 54,5%.
- Barcelona ciutat: les reserves d’hotels arriben a un 86%, amb una anticipació de reserva de 29 dies.
- El turisme rural té una tendència creixent, però no sembla que arribi als màxims històrics assolits el 2021. Apartaments i càmpings tenen comportaments similars als del 2021.
- Booking concentra més d’un quart de les reserves i s’observa un augment de la turoperació desprès dels dos anys de caiguda, segons dades de la Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos, que també ha observat un augment de les reserves de darrera hora, entre 8 i 30 dies abans.
Lideratge en les cerques a Internet
També és força important el posicionament assolit en les cerques d’allotjament a Google, perquè els volums de cerca dels usuaris que monitoritza el LABturisme de la Diputació de Barcelona ha detectat un repunt durant les darreres setmanes, tant en cerques d’allotjament com en productes turístics.
Destaquem les principals dades detectades pel LABturisme:
- La ciutat de Barcelona ha aconseguit el millor posicionament per part dels mercats espanyol, italià, francès, neerlandès, alemany i britànic.
- La Destinació Barcelona se situa en el 9è lloc del rànquing de destinacions internacionals en cerques d’allotjament a Google. També ocupa la 6a posició en vols a escala mundial.
En cerques per productes turístics s’han assenyalat els termes que tenen volums de cerca per sobre del 2021 i també del 2019, que són «bodega», «enoturisme», «restaurant» i «museu».
Altres termes es troben per sota del 2021, però estan en clar creixement, com ara «autocaravana», «cicloturisme» i «spa».
Hi ha també diferències en la cerca de productes per països:
- A França destaquen les cerques de «senderisme» i «museu».
- A Alemanya «càmping» i «senderisme».
- Al Regne Unit destaquen les cerques de «platja», amb xifres històriques, malgrat l’època de l’any.
Pel que fa al nivell de l’oferta de vols, segons l’informe de “Perspectives d’activitat turística a la Destinació Barcelona”, la connectivitat aèria s’està recuperant de forma desigual a tot el món. A Europa seguim molt per sota dels valors prepandèmics i s’espera que es recuperi durant el 2023. Malgrat això l’oferta de vols i de demanda aèria intraeuropea s’està mantenint per Setmana Santa, fins i tot amb la crisi de la guerra i continuen creixent de cara a l’estiu.
Per tots aquests motius, la diputada de Turisme de la Diputació de Barcelona, Abigail Garrido, al presentar aquestes previsions durant una trobada informal amb la premsa, va dir que «les dades ens omplen d’optimisme, ens auguren una bona Setmana Santa i apunten a la recuperació del sector turístic».
També va aprofitar per recordar alguns dels projectes que fan que la província de Barcelona sigui «molt més», com diu el seu conegut eslògan, donant suport a un turisme sostenible i compromès amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Va citar les Vies Blaves, que la setmana passada van rebre la visita de la pròpia Abigail Garrido juntament al secretari d’Estat de Turisme del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme del Govern d’Espanya, Fernando Valdés i el diputat d’Infraestructures i Espais Naturals, Pere Pons. Van recórrer el tram d’uns 20 quilòmetres de la Via Blava Anoia, que transcorre entre Vilanova del Camí i Jorba. Cal recordar que el Govern d’Espanya dona suport a aquest important projecte, tal i com va recollir Comunicatur al mes de gener.
L’altre projecte de la Diputació de Barcelona que va destacar és el de les «Rutes del vi de Barcelona», recordant l’èxit que van tenir a Fitur i a la recent celebrada fira B-Travel. Garrido va remarcar que es tracta «d’una bona mostra d’aquesta col·laboració entre les diferents institucions ja que de la mà de les DO d’Alella, Pla de Bages i Penedès i la participació d’una quarantena de cellers d’aquestes DO es vol atreure nous públics a la ciutat i a la resta de la província. S’ofereixen experiències enoturístiques diverses i en diferents idiomes; a més, també hi participen un gran nombre d’allotjaments, restaurants, botigues i empreses d’activitats».
Finalment la diputada de Turisme va mencionar la reflexió que s’està fent sobre l’ús dels espais naturals i concretament dels parcs gestionats per la diputació per evitar l’ús nociu de la massificació que van tenir l’any passat i que va sorprendre als gestors de parcs com el Montseny.