Preparats per incrementar la taxa turística catalana
La disputa de les administracions per fer-se amb els ingressos de la recaptació de l’impost turístic pot forçar a un increment de l’import per recaptar més. Els ajuntaments, liderats per Barcelona, reclamen el 100% dels ingressos que es produeixen en el seu territori. La Generalitat, que no està disposada a perdre’l, es manifesta oberta a parlar d’incrementar els imports.
En una entrevista a RAC1 el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, responsable de turisme, ha mostrat la disposició del Govern català per retocar-la. Sí que fixa una condició: que “es faci de forma consensuada entre el sector i les administracions”. Malgrat tot, Baiget ha retret que l’ajuntament barceloní faci aquesta reclamació quan ha estat la Generalitat qui ha tingut tot el desgast en aplicar-la. El conseller veu un mal moment per transferir l’impost als ajuntaments perquè fa poc temps que s’aplica i “ara s’està fent un esforç per consolidar-lo”.
Les declaracions del conseller suposen un nou posicionament del Govern. Les pressions dels municipis turístics en aquest sentit sembla que estan forçant el canvi d’actitud. Els ajuntaments veuen com els seus veïns es queixen de massificació i molèsties i demanen gestionar tota la recaptació de l’impost com a fórmula per pal·liar aquest desgast.
En el cas de la capital catalana ja han posat en marxa el denominat “Grup de Treball per l’adaptació de l’Impost d’Estades Turístiques a les especificitats de Barcelona”. Com ja va informar Comunicatur, aquest grup bilateral Ajuntament – Generalitat haurà de tenir les conclusions enllestides en el termini de 6 mesos. El punt de partida de les reunions el va posar el tinent d’alcaldia, Jaume Collboni manifestant que “el turisme ha d’estar al servei de la ciutat, i no a l’inrevés”. La fórmula que s’acordi per a Barcelona es podria extrapolar a altres poblacions.
La taxa turística va començar aplicar-se a finals de 2012 a tots els allotjaments de Catalunya i cada exercici incrementa lleugerament la recaptació sense tocar els imports gràcies a l’increment anual de les pernoctacions. Des de l’últim trimestre del 2012 fins el 2015 s’han recaptat 126.121.380 €. D’aquests, 38.5 milions d’euros es van recaptar en 2013 –primer exercici de 12 mesos-, 41.2 milions el 2014 (un +7% respecte l’any anterior) i 43.5 el 2015 (5,48% més respecte el 2014).