superior

ReportatgesDestinacions

El Pla Estratègic de Turisme de Barcelona neix envoltat de polèmica

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat finalment el seu Pla Estratègic de Turisme 2020, un treball començat pràcticament en el mateix moment que l’Ada Colau i el seu equip de Govern van arribar a l’alcaldia, al juliol del 2015 i llargament esperat per les diferents controvèrsies sorgides en el sector a partir d’algunes decisions municipals.

Des de llavors s’ha anat treballant en diferents fronts i s’ha obert el debat i la participació amb diferents experts del sector i entitats com ara Federacions de Comerç, entitats veïnals, Gremi d’Hotels, Barcelona Turisme, Consell de Turisme i Ciutat, Decidim Barcelona, etc. buscant una necessària implicació transversal per integrar plenament el turisme en la gestió de la ciutat.

Per Agustí Colom, regidor d’Empresa i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, “no és el pla d’una regidoria, és el pla de la ciutat de Barcelona”.

A la presentació del Pla, Jaume Collboni, segon Tinent d’Alcalde, va destacar aquest punt, així com el fet que hi ha d’haver una governança clara. “Es fonamental que hi hagi un lideratge públic, encara que públic no vol dir forçosament de Govern. El Pla no el podem fer sols, és un camí obert i que segueix encara obert”.

10 programes i 30 línies d’actuació
Finalment Albert Arias, director del Pla Estratègic, va ser l’encarregat de presentar-lo més abastament. Va començar parlant dels objectius principals del Pla, que va resumir en  tres: governar el turisme, la sostenibilitat com a objectiu irrenunciable i aprofitar el potencial del turisme per promoure el benestar de la ciutat.

I per aconseguir-ho, s’han estructurat 10 programes, 30 línies d’actuació i fins a 90 mesures. Aquests  programes bàsics són:
1) Governança
2) Coneixement
3) Destinació Barcelona
4) Mobilitat
5) Allotjaments
6) Gestió d’Espais
7) Desenvolupament econòmic
8) Comunicació i acollida
9) Fiscalitat i finançament
10) Regulació i ordenació

Poca concreció i molts dubtes
Dins de cada programa  hi ha una sèrie de línies d’actuació molt pensades i força interessants. Però semblen bastant difícils de posar a la pràctica i més en tan poc espai de temps com són aquests quatre anys que marca el mateix horitzó 2020 del Pla. Per exemple, es parla de modificacions de diferents plans, com ara el urbanístic de Barcelona o el metropolità, per no mencionar el ja famós i polèmic PEUAT (Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístic), del qual no es va gairebé parlar per considerar-lo tant sols una línia més del Pla Estratègic. Però a ningú se li escapava la polèmica originada, ja que el Gremi d’Hotels de Barcelona en un comunicat conjunt amb altres gremis i associacions del comerç i la restauració de la ciutat de Barcelona acabaven de criticar la política turística de l’Ajuntament, (Veure noticia publicada a Comunicatur).i molt especialment del PEUAT, ja que textualment deien: “S’hauria de permetre el creixement hoteler sostingut i sostenible a totes les zones de la ciutat. Com fan totes les capitals turístiques europees, des de Londres a Amsterdam passant per Madrid i París. Les competidores de Barcelona. Les regles urbanístiques que regiran el futur de la planta hotelera no són raonables ni adequades, doncs els condicionants de distància entre establiments i altres limitacions, com l’amplada dels carrers, faran pràcticament impossible el seu desenvolupament. Ens faran perdre més oportunitats encara. Per exemple, la qualitat de la planta hotelera de Barcelona –ara entre les millors del món- es ressentirà de la no realització d’obres importants de millora (perquè comportaran la pèrdua d’un 20% de places).”

Per altra banda, hi ha diversos temes recollits en el document que fa molt de temps que estan sobre la taula del turisme, tant en fires i congressos com en estudis tècnics, presentacions i debats del sector, sense que s’acabin de trobar solucions per afrontar-los, com ara la transversalitat, la sostenibilitat, el màrqueting de destinacions, la fiscalitat o el desenvolupament econòmic i la necessitat de millorar la qualitat dels llocs de treball del sector. En aquest sentit, no hem d’oblidar que el nou Pla te el seu punt inicial, com és lògic, en l’anterior Pla, que cobria els anys 2010-2015.

El document segueix obert al treball i el calendari, a partir d’ara, encara conté diverses sessions de treball del Consell de Turisme i Ciutat. Així, s’espera que el 31 de març el Pla es presenti al Plenari Municipal en la seva redacció definitiva per a la seva aprovació.

Accés al document del Pla Estratègic de Turisme 2020

Articles relacionats

Back to top button