OPINIÓ: El sector ha de guanyar la batalla de l’opinió pública
El turisme és un dels nous factors del desenvolupament econòmic de ciutats i territoris. Però darrerament s’ha estès la sensació que els turistes molesten i fins i tot que són un dels problemes d’incivisme que es produeix a les ciutats. Identificar el turisme com un problema no és bo per al sector.
Un exemple clar és la ciutat de Barcelona. El desenvolupament de l’activitat turística és una gran font d’ingressos però s’ha posat de manifest que aquest model requereix d’un procés de consens entre les administracions, el sector turístic i la ciutadania.
El sector ha de guanyar la batalla de l’opinió pública. Potser és hora que la indústria turística, entesa des d’una perspectiva àmplia (hoteleria, altres modalitats d’allotjament, agents de viatge, restauració, sector del transport aeri, administracions, professionals autònoms que viuen del turisme, centres de formació…), es posi les piles i ofereixi una resposta conjunta de defensa de la seva activitat.
El turisme és una amalgama d’activitats que no té consciència de formar-ne part d’un mateix sector i per això mai ha actuat de manera unida. Poques iniciatives s’han endegat per crear un autèntic lobby turístic d’espectre ampli i integrador. De poc valen les dades macroeconòmiques, l’aportació al PIB català (més del 10%) o la generació d’ocupació (250.000 llocs de treball directes i altres tants indirectes). Les amenaces per a la indústria són tan diverses com col•lectius en formen part. Aquest fet ha portat als diferents subsectors a fer la guerra pel seu compte, cadascun defensant el seu àmbit.
Actualment el prestigi del turisme no és gaire alt. Part de la societat el considera un depredador del territori i els turistes un destorb. Els mitjans de comunicació social el tracten com una activitat de segona categoria i fins i tot la xarxa de mitjans d’informació especialitzada per als professionals del turisme català és inexistent. Aquest va ser justament un dels motius del naixement de COMUNICATUR, oferir una visió conjunta del sector i omplir aquest espai de comunicació tan necessari.
L’automoció o la construcció, per exemple, han sabut forjar-se una identitat de Sector amb majúscules, superant la verticalitat i diversitat empresarial que els conformen. Han actuat de manera conjunta i han aconseguit el reconeixement de sector cabdal per part de les institucions i la societat. Les ajudes per a l’adquisició de vehicles o les deduccions pels préstecs hipotecaris existeixen de molt abans de començar l’actual crisi. El Plan Renove del Turisme o el Plan FuturE impulsat pel Govern espanyol ha estat un fet important però puntual, amb data de caducitat 2009.
El turisme entès com a sector necessita d’una reflexió, d’una actuació plegada i de reivindicar-se com a tal./COMUNICATUR