superior

Destacat

OPINIÓ: El futur del nostre turisme passa per apostar pel Turisme Responsable

En temps com l’actual guanya força la creença entre l’opinió pública que l’activitat turística aporta desenvolupament, riquesa i ocupació. Per garantir el seu progrés i la bona aportació al benestar global s’està afermant el concepte de Turisme Responsable com a base de la gestió turística.

El turisme mal gestionat pot tenir efectes negatius sobre localitats i territoris que a la llarga tenen efectes sobre la pròpia activitat turística. Alguns dels nostres responsables polítics ja tenen clar que el turisme ha d’estar al servei dels ciutadans i dels territoris on es desenvolupen. Només així es garanteix que l’activitat turística tingui futur.

No es tracta d’escollir entre les persones o els sectors econòmics, entre els ciutadans o les empreses turístiques. Aquesta confrontació és perniciosa i cal trobar l’equilibri Responsable. Recentment l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, parlava de posar el turisme al servei de la ciutat. I ho feia de forma directa i sense embuts, amb esperit constructiu, davant un auditori format per representants turístics de la seva ciutat. És justament aquesta política la que pot donar resultats de futur a Catalunya.

Com diria Harold Goodwin, un dels màxims exponents del Turisme Responsable i director de l’International Center for Responsible Tourism: pregunti als ciutadans si el turisme que reben està al servei de la destinació o si és la destinació la que està al servei del turisme. Aconseguir que responguin la primera afirmació ha de ser l’objectiu de les autoritats que gestionen el turisme a casa nostra.

Aplicar polítiques vinculades al turisme responsable ha de permetre que els nostres visitants visquin experiències reals i autèntiques. A Catalunya comptem amb indrets, patrimoni, ciutats, recursos… oferta turística en definitiva, que s’ajusta a aquests criteris que permeten viure experiències turístiques autòctones.

El Turisme Responsable pot ser un dels valors que defineixen el nostre model turístic de futur. Aquest model no ha d’estar renyit amb la quantitat de turistes que rebem. No es tracta de qualitat vs quantitat. Tot i que durant uns anys es parlava de sostenibilitat turística posant l’accent en qüestions ambientals, vinculades a l’ecologisme i contràries al turisme de “masses”, la nostra destinació no ha de preocupar-se tant pel nombre de turistes que rep com del comportament i consum que aquests turistes fan. Hem de promoure un consum que lligui a la nostra particularitat turística, a la nostra identitat, en definitiva, que estigui d’acord a la nostra imatge turística.

És hora de donar un cop de mà al nostre sector. El necessitem més que mai perquè generin riquesa. I ho podem fer, entre tots, animant-nos en la línia del Turisme Responsable. Fém que les nostres destinacions siguin bones per a la nostra gent i millors per als nostres visitants. El negoci turístic és compatible amb el nostre model social i els gestors locals, les administracions i el sector ho han de fer possible. El turisme és futur.

El Turisme Responsable s’inspira en els principis de la Declaració de Cape Town.

Comunicatur.info

[HOME]

Back to top button