Octavi Bono, gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona
"L’AVE obre oportunitats a la Costa Daurada en camps com el del turisme de reunions, els incentius, els city breaks o PortAventura però no en el producte litoral"
• Quin és el perfil del turista que visita la Costa Daurada?
En el cas de la seva procedència, el 52% arriba d’algun punt de l’Estat espanyol i el 48%, de mercats internacionals. Una descripció “tipus” ens el presenta com a una família de classe mitjana / mitjana-alta, amb pares de menys de 45 anys i amb un o dos nens.
• Quines són les línies estratègiques de promoció del Patronat?
Al Patronat tenim establert un marc estratègic pel període 2008 – 2011 per a cada marca –Costa Daurada i Terres de l’Ebre-. En el cas de Costa Daurada, les línies estratègiques que orienten els nostres objectius són: potenciar nous productes i segments; incidir en la difusió, comunicació, integració i impacte de la marca; i, finalment, ampliar el ventall de propostes i serveis als nostres clients.
En el cas de Terres de l’Ebre, les línies són similars tot i que amb matisos: potenciar nous productes i mercats; impulsar la comunicació i la consolidació de la marca; i consolidar el rol i l’oferta de serveis del Patronat a les Terres de l’Ebre.
• Quin paper juga el turisme a les Terres de l’Ebre?
Penso que l’activitat turística a les Terres de l’Ebre encara no és percebuda, pel conjunt de la ciutadania, com un dels motors de la seva economia. Potser és perquè el recorregut històric i la dimensió és menor si la comparem amb d’altres punts del país. Amb tot, penso que en els propers anys el turisme s’ha de consolidar i esdevenir un sector de referència en aquest territori.
• Un estudi recent d’Esade afirma que el sector turístic privat desconfia de les administracions i considera que no tenen una visió a llarg termini sinó que estan mediatitzades pels períodes electorals. Com ho veu des de l’òptica d’una institució com la Diputació de Tarragona?
És possible que la percepció sigui aquesta. Durant molt de temps l’àmbit públic no ha fet els deures. Sigui com sigui, el que puc dir sobre la nostra institució és que en els darrers anys ha fet l’esforç de planificar la seva activitat amb criteri i ordre.
Abans li comentava que tenim línies estratègiques de treball pel període 2008 – 2011… però és que treballem així des de l’any 1997! Al Patronat, la Direcció per objectius és una eina històrica, estem certificats amb la ISO 9001:2000 des de l’any 2002. Crec que aquests són indicadors d’una visió de la nostra activitat a llarg termini.
• Han aparegut algunes notícies que parlen d’una reducció de vols a l’aeroport de Reus. Com veu el futur d’aquesta infrastructura?
Des d’un punt de vista de les instal•lacions, la millora de l’aeroport en els darrers mesos ha estat notable i les companyies que hi operen ho han agraït.
Des d’un punt de vista de l’operativa, tenim el xàrter ben consolidat i l’acord amb Ryanair per a la creació d’una nova base ha de permetre créixer en la vessant del baix cost.
• La connexió d’AVE amb Madrid ha fet que la Costa Daurada estigui molt a prop de la capital espanyola. S’ha notat un increment del turisme o espera que sigui rellevant aquest estiu?
La lectura que n’hem fet des del Patronat ha estat positiva. La millora de l’accessibilitat a una destinació incrementa sense cap mena de dubte la seva competitivitat. Ara bé, en algun moment hem dit que s’estava generant un estat d’opinió en què les expectatives eren excessives.
No creiem que sigui en el producte litoral on guanyem especialment. Pensem que les oportunitats s’obren en camps com el del turisme de reunions, els incentius, els city breaks o PortAventura. Les nostres accions en els dos darrers anys han volgut impulsar d’una forma especial aquests productes a Madrid.
• Per tancar el capítol d’infrastructures, digui’ns quina seria la infrastructura de futur més necessària o que més contribuiria a potenciar el turisme a la Costa Daurada?
Si només puc fer referència a un element, penso en les millores a l’AP7, en les quals ja s’està treballant.
• Un esdeveniment destacat al calendari és l’Any Jubilar a la ciutat de Tarragona. Què n’espera d’aquesta celebració? Tindrà una incidència local o creu que pot beneficiar el conjunt de les comarques tarragonines?
L’Any Jubilar suposa obrir Tarragona a la comunitat cristiana d’arreu del món i a totes aquelles persones atretes per la cultura, la història i el patrimoni. Tarragona serà durant aquest any un referent mundial. La pròpia naturalesa de l’esdeveniment i el fet de disposar d’un calendari d’actes durant tot l’any faran que la presència de visitants quedi repartida, tot i que s’espera que a l’estiu l’afluència de visitants sigui més elevada. Aquests viatgers possiblement aprofitaran per conèixer el nostre entorn turístic.
Des del Patronat, l’octubre de l’any passat es va organitzar un viatge a la Costa Daurada amb agents de viatge alemanys i britànics especialitzats en turisme religiós, que es van mostrar molt interessats tant en l’esdeveniment com en el patrimoni cultural. A més, van decidir desplaçar grups de clients a alguns dels actes programats, com el congrés que tindrà lloc properament.
• Estem a les portes de la temporada d’estiu, ens podria fer una previsió? Noten si la demanda pateix les conseqüències de la desacceleració econòmica?
No ens agrada gaire fer aquest exercici. Fa uns anys, al Patronat se’ns va trencar la “bola de vidre” i no acostumem a ser molt concrets en aquest punt…però és possible que ens moguem en paràmetres similars als de l’any passat, amb una certa contenció de l’activitat.