superior

Destinacions

Nova ruta “El camí Oliba” que commemora el mil·lenari de l’episcopat del bisbe Oliba

El bisbe i abat Oliba va ser una figura principal de la història de Catalunya i enguany es celebren mil anys de l’inici del seu episcopat. Per aquest motiu s’ha creat una nova ruta que va de Montserrat a França passant per meravelles de la natura i de l’art romànic català. Uneix el Bages, Osona i el Ripollès utilitzant com a fil conductor el bisbe Oliba.

La ruta, pensada per fer a peu i que pugui ser accessible per a la gran majoria de visitants, és essencialment una ruta del romànic, que es presenta com element integrador de la Catalunya Central,  per donar a conèixer el paisatge, la gastronomia, la tradició i tota l’oferta turística complementaria.

Una ruta principal en tres etapes i una variant

El camí s’ha estructurat en una ruta principal, molt accessible, que passa per bastants pobles i amb etapes més curtes i on s’hi troben molts serveis. I després hi ha una variant pensada per a gent més experta, que transcorre per un paisatge de gran bellesa.
La ruta aprofita el sender de Gran Recorregut 151 (GR-151) ja existent i s’ha buscat l’interès històric, natural i arquitectònic.

ETAPA 1: Montserrat – Manresa – Vic. 86 km. 3 jornades.
Aquesta etapa coincideix amb el camí de Sant Jaume (GR-151) i és proposa fer en cinc etapes de mitja jornada. També passa per Navarcles, les vinyes del Pla de Bages, Artés i l’Estany.

ETAPA 2: Vic – Ripoll – Sant Joan de les Abadesses. 102 km. 5 jornades.
Aquest és el tram més llarg i exigent del Camí Oliba, ja que és una ruta de mitja muntanya i forces desnivells, però amb grans vistes sobre Collsacabra, el Montseny,, les Guilleries, els cingles de Tavertet, el pantà de Sau o el castell de Montesquiu. Està pensat per fer-se en 10 etapes de mig dia. A més de les ciutats capdavanteres, l’etapa també passa per Folgueroles, Vilanova de Sau, Tavertet, l’Esquirol, Sant Pere de Torelló, Santa Maria de Besora, La Farga de Bebié i els monestirs de Sant Pere de Casserres, Santa Maria de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses

VARIANT:
Es proposa una variant per a gent més experta, que des de Tavertet va cap a Rupit, el coll de Bracons, Vidrà, Vallfogona del Ripollès i des d’allà ja a Sant Joan de les Abadesses, on es troba amb el camí principal (GR-151).
La variant té una distància de 58,4 km.

ETAPA 3: Sant Joan de les Abadesses – Camprodon – basses de Puig-Sec. 39,5 km.
2 jornades.

Pensada per fer en tres etapes de mig dia, aquest tram passa per municipis de muntanya, com Camprodon i Molló i arriba a les basses de Puig-Sec, un bonic mirador del Canigó, ja a territori de la Catalunya nord. Però el camí es pot allargar 50 quilòmetres més per anar al monestir de Sant Miquel de Cuixà i a Toluges, on l’abat Oliba va celebrar la primera assemblea de pau i treva (determinats períodes de descans en guerres privades).

Vull veure el web del Camí Oliba

Veure la ruta en el web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya

Articles relacionats

Back to top button