Nova ruta “El camí Oliba” que commemora el mil·lenari de l’episcopat del bisbe Oliba
El bisbe i abat Oliba va ser una figura principal de la història de Catalunya i enguany es celebren mil anys de l’inici del seu episcopat. Per aquest motiu s’ha creat una nova ruta que va de Montserrat a França passant per meravelles de la natura i de l’art romànic català. Uneix el Bages, Osona i el Ripollès utilitzant com a fil conductor el bisbe Oliba.
La ruta, pensada per fer a peu i que pugui ser accessible per a la gran majoria de visitants, és essencialment una ruta del romànic, que es presenta com element integrador de la Catalunya Central, per donar a conèixer el paisatge, la gastronomia, la tradició i tota l’oferta turística complementaria.
Una ruta principal en tres etapes i una variant
El camí s’ha estructurat en una ruta principal, molt accessible, que passa per bastants pobles i amb etapes més curtes i on s’hi troben molts serveis. I després hi ha una variant pensada per a gent més experta, que transcorre per un paisatge de gran bellesa.
La ruta aprofita el sender de Gran Recorregut 151 (GR-151) ja existent i s’ha buscat l’interès històric, natural i arquitectònic.
ETAPA 1: Montserrat – Manresa – Vic. 86 km. 3 jornades.
Aquesta etapa coincideix amb el camí de Sant Jaume (GR-151) i és proposa fer en cinc etapes de mitja jornada. També passa per Navarcles, les vinyes del Pla de Bages, Artés i l’Estany.
ETAPA 2: Vic – Ripoll – Sant Joan de les Abadesses. 102 km. 5 jornades.
Aquest és el tram més llarg i exigent del Camí Oliba, ja que és una ruta de mitja muntanya i forces desnivells, però amb grans vistes sobre Collsacabra, el Montseny,, les Guilleries, els cingles de Tavertet, el pantà de Sau o el castell de Montesquiu. Està pensat per fer-se en 10 etapes de mig dia. A més de les ciutats capdavanteres, l’etapa també passa per Folgueroles, Vilanova de Sau, Tavertet, l’Esquirol, Sant Pere de Torelló, Santa Maria de Besora, La Farga de Bebié i els monestirs de Sant Pere de Casserres, Santa Maria de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses
VARIANT:
Es proposa una variant per a gent més experta, que des de Tavertet va cap a Rupit, el coll de Bracons, Vidrà, Vallfogona del Ripollès i des d’allà ja a Sant Joan de les Abadesses, on es troba amb el camí principal (GR-151).
La variant té una distància de 58,4 km.
ETAPA 3: Sant Joan de les Abadesses – Camprodon – basses de Puig-Sec. 39,5 km.
2 jornades.
Pensada per fer en tres etapes de mig dia, aquest tram passa per municipis de muntanya, com Camprodon i Molló i arriba a les basses de Puig-Sec, un bonic mirador del Canigó, ja a territori de la Catalunya nord. Però el camí es pot allargar 50 quilòmetres més per anar al monestir de Sant Miquel de Cuixà i a Toluges, on l’abat Oliba va celebrar la primera assemblea de pau i treva (determinats períodes de descans en guerres privades).
Vull veure el web del Camí Oliba
Veure la ruta en el web de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya