superior

Fires i Congressos

Només el 5% dels hotels espanyols implantats a l’exterior són catalans

Les cadenes hoteleres catalanes no s’han animat a l’aventura d’invertir a l’estranger a diferència del que han fet altres grups de l’estat espanyol, tot i que el pes i la importància del turisme a Catalunya és el més important a Espanya. Aquesta és una de les dades facilitades a la jornada prèvia al III Congrés de Turisme de Catalunya celebrada a Barcelona i que s’ha dedicat a la temàtica de la internacionalització.

La presència de l’hoteleria catalana a l’exterior només representa un 5% sobre la implantació global de les cadenes hoteleres espanyoles a l’estranger. Segons Joan Molas, president de CEHAT (Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics) el sector hoteler català ha estat sempre molt individualista i això ha comportat un “teixit empresarial molt atomitzat que no ha permès crear el gruix suficient per sortir a l’exterior com han fet altres grups espanyols”

El president de CEHAT ha retret a la Generalitat de Catalunya que no hagi donat suport al sector turístic a nivell internacional. Molas no recorda “als presidents catalans acompanyant-los en esdeveniments firals internacionals mentre que si ha pogut veure a presidents de les Balears o Canàries”.

L’altre conductor de la jornada, juntament amb Joan Molas, ha estat el catedràtic d’ESADE, Josep Francesc Valls que ha plantejat la necessitat de crear un fons d’inversió en turisme, fins i tot de capital risc, que permeti el finançament al sector en els seus projectes a l’exterior. Per la seva banda, Joan Molas ha demanat a l’administració catalana que el COPCA (Consorci de Promoció Comercial de Catalunya) "identifiqui països interessants per implantar-se turísticament, que els ajudin fent contactes oficials i els donin assessorament legal".

"Catalunya està molt endarrerida pel que fa a la internacionalització del sector turístic”, ha afirmat Josep Francesc Valls. El catedràtic ha estat l’encarregat de presentar l’estudi que ha realitzat conjuntament amb l’ICEX (Institut Espanyol de Comerç Exterior) per detectar oportunitats hoteleres a l’exterior. La recerca identifica les zones que els grups hotelers espanyols estimen més atractives per implantar-se:

Per ordre:

  1. Centre i sud d’Amèrica
  2. El Carib
  3. Europa
  4. Amèrica del Nord
  5. La Mediterrània
  6. El Magrib

Les agències de viatge reclamen protagonisme al Congrés de Turisme de Catalunya

A la jornada també ha pres la paraula Marian Muro, gerent d’ACAV (Associació Catalana d’Agències de Viatges), per demanar que de cara a les sessions plenàries del III Congrés de Turisme de Catalunya que se celebrarà a Port Aventura a finals de novembre, es tingui en compte altres sectors. D’aquesta manera les conclusions finals del Congrés no seran tan parcials i només centrades en el sector hoteler, ha dit Muro. La gerent d’ACAV també s’ha preguntat “perquè Catalunya, amb un gran potencial turístic, no disposa d’un gran turoperador internacional”.

Durant la jornada Reptes de la internacionalització de l’empresa turística catalana s’han presentat diferents experiències d’implantació a l’exterior com l’aerolínia Vueling, el portal de viatges eDreams o la franquícia de restauració Lizarran.

Back to top button