Museus accessibles: tocar, escoltar i sentir
Obrir-se a nous públics afavorint l’accés de les persones amb discapacitats als museus és un dels objectius dels professionals que treballen el turisme cultural a Catalunya. D’entre les noves propostes, el projecte de Guies Virtuals d’Accessibilitat per a Museus, tot i que també cal destacar la tasca que des de fa uns anys duen a terme la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Museus Locals.
El nou projecte de Guies Virtuals d’Accessibilitat per a Museus (GVAM), integrat al pla AVANZA del Ministerio de Industria, Turismo y Comercio, permetrà als discapacitats visitar aquests i d’altres recintes culturals de forma interactiva, gaudint dels seus continguts a través d’un únic suport "que integra les capacitats de les audioguies, els punts d’informació interactius i les signo guies".
En temes d’accessibilitat als museus, ja fa temps que la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Museus Locals promouen “La Mirada Tàctil”, un equipament multisensorial per garantir l’accessibilitat dels museus locals a les persones amb discapacitats visuals i de mobilitat.
“La Mirada Tàctil” disposa de mòduls multisensorials accessibles en cadira de rodes i que presenten la informació escrita en braille i en macrocaràcters per als visitants amb baixa visió. També incorpora elements tàctils que són còpies fidedignes dels seus originals en forma, matèria i estructura, amb l’objectiu de transmetre la màxima autenticitat per a la seva exploració. / Ag. EP/Comunicatur