Mura, escollit com un dels millors pobles turístics del món
El poble bagenc forma part d’un grup de 55 pobles seleccionats entre 260 candidatures de tot el món que ha realitzat l’ONU Turisme
Aquests reconeixements, que oficialment porten el nom de Best Tourism Villages of the World, s’adrecen a municipis amb baixa densitat demogràfica i amb una població màxima de 15.000 habitants. A més, han d’estar situats en un paisatge amb una presència important d’activitats tradicionals – agricultura, silvicultura, ramaderia, pesca– i que en comparteixin els valors i l’estil de vida de la comunitat.
Amb aquesta distinció, l’ONU Turisme –un organisme especialitzat de Nacions Unides– reconeix la gestió sostenible en turisme de pobles rurals que incorporen el turisme com a motor de desenvolupament i de noves oportunitats d’ocupació i ingressos, alhora que preserven i promouen els valors i productes comunitaris. La iniciativa també reconeix els pobles pel seu compromís amb la innovació i la sostenibilitat en tots els seus aspectes –econòmics, socials i mediambientals– i pel seu enfocament en el desenvolupament del turisme d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Per què Mura?
- Pel seu compromís amb la preservació dels seus recursos naturals, a través de figures de protecció com la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) o el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central.
- Per haver treballat en l’aplicació de solucions tecnològiques per gestionar, per exemple, la capacitat de càrrega dels seus aparcaments.
- Per promoure la competitivitat turística del municipi a través de la generació de nous productes turístics especialitzats, com la “Mura Running Trail” o la preservació i recuperació del patrimoni de les construccions de pedra seca a través de la participació del seu teixit associatiu.
- I naturalment perquè l’Ajuntament de Mura va presentar la seva candidatura el passat 14 d’abril i va rebre ràpidament el suport de la Diputació de Barcelona, per promoure a la província un turisme sostenible i respectuós amb l’entorn des del punt de vista mediambiental, sociocultural i econòmic, i de la Generalitat de Catalunya, per la qual cosa va acabant sent la candidatura oficial catalana.
El reconeixement de Mura i dels altres pobles seleccionats té una validesa de tres anys, amb possibilitats de renovació.
Mura segueix així l’exemple de Rupit, que va rebre aquest mateix reconeixement el 2022, també amb el suport de la Diputació de Barcelona.
En col·laboració amb la Diputació de Barcelona