superior

Formació

Molts projectes de turisme sostenible per fer del Mediterrani una destinació millor

S’ha celebrat a l’hotel Alimara de Barcelona la II Convenció de Turisme Sostenible del Mediterrani. La idea era mostrar com els diferents projectes territorials de la Comunitat MED de Turisme Sostenible poden ajudar a preservar el territori i els recursos de la regió mediterrània i fomentar el debat sobre temes clau de la promoció del turisme sostenible

La Comunitat MED es una entitat creada el novembre de 2016 en el marc del Programa Europeu Interreg MED. Congrega 200 organitzacions (administracions públiques, empreses privades, universitats, ONG i organitzacions internacionals) actives en 13 països europeus de l’arc del Mediterrani. Agrupa 30 projectes de cooperació territorial, que s’han unit per desenvolupar solucions als reptes relacionats amb el turisme a les zones costaneres.

La Convenció s’ha desenvolupat al llarg de nou sessions temàtiques, durant dos intensos dies i ha tingut un format híbrid, presencial i en línia. Realitzat totalment i única en anglès, hi han participat uns 150 representants de la gestió turística a escala estatal, regional i local d’onze països del Mediterrani, ponents del món universitari i de la recerca i altres projectes europeus finançats en l’àmbit del turisme.

Les sessions que més interès van atraure van ser les dedicades al turisme i canvi climàtic; el finançament europeu per al turisme sostenible; la millora de la gestió de les destinacions i la sessió sobre digitalització, on és va escoltar una de les frases estrella de la convenció: “El big data és el nou petroli”. Naturalment també van destacar les presentacions que la Comunitat MED va fer d’alguns dels principals productes que ha desenvolupat en el seus sis anys de vida, com ara el catàleg de resultats dels projectes de la Comunitat, les bones pràctiques sobre transferència, el manual sobre l’ús del finançament europeu per al turisme sostenible i el programa de formació de la Interreg Euro-MED Academy.

En aquesta línia també van presentar les experiències de sis projectes pels que han desenvolupat eines que han estat transferides a diferents destinacions en àmbits com la pesca-turisme, el patrimoni subaquàtic, els itineraris d’ecoturisme, les certificacions de turisme sostenible, la governança de les zones
costaneres i el càlcul de la capacitat de càrrega.

També es va fer referència a alguns informes que es poden descarregar, com ara el “Catalogue of Projects Outputs and Policy Targets”; el “Manual para la adaptación de los destinos turístricos al cambio climático”; “Travel & Tourism Development Index 2021” que s’ha presentat al maig d’aquest any; el projecte “Tourbit fostering digitalization of European tourism SMEs” que lidera la Agencia Catalana de Turisme i que va presentar Patrick Torrent, el seu director executiu o els diferents informes que trobareu al web de Necstour, una associació sense ànim de lucre que vol ser la veu de les regions europees compromeses amb la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.

La apertura-benvinguda institucional va anar a càrrec d’Abigail Garrido, diputada delegada de Turisme de la Diputació de Barcelona i Marta Domènech, directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

En definitiva un esdeveniment que, sense deixar de vista que és la convenció de la Comunitat MED de Turisme Sostenible, ha aportat molta informació al sector, tot i que per la gran quantitat de ponents (60) i una certa dificultat en esbrinar la participació de diferents administracions i estaments en els projectes presentats, ha caigut en certes reiteracions de temes que potser caldrà centrar més en el futur.

Teniu tota la informació de la Convenció al web de la Comunitat MED i s’hi ho preferiu podeu veure les noticies relacionades publicades a Comunicatur.

Juny, el mes del turisme sostenible a les comarques de Barcelona

La Convenció ha estat un dels actes principals del mes de la sostenibilitat que promouen la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona i Turisme de Barcelona. Sota el nom de “+ sostenibilitat turística. Juny 2022”, l’acció aplega una sèrie d’actes al voltant del turisme sostenible i responsable a les comarques de Barcelona. El mes conclourà amb l’acte de lliurament de la Certificació Biosphere Sustainable Lifestyle que fa temps impulsa la Diputació de Barcelona a les empreses turístiques de la Destinació Barcelona, que tindrà lloc a la Llotja de Mar el proper 28 de juny.

Més informació i calendari d’actes: Web de la Diputació de Barcelona.

Articles relacionats

Back to top button