Més problemes per a la nova regulació catalana de pisos turístics
Competència la veu ineficaç i poc rigorosa, el sector la portarà al Constitucional i els municipis impulsen un manifest en contra
L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha presentat un informe molt dur contra la proposta catalana de decret llei que pretén reduir els Habitatges d’Ús Turístic (HUT). Ja no són només els municipis i els professionals i empreses del sector els que es confronten a la Generalitat en aquest tema.
Després d’analitzar el decret, Competència arriba a afirmar que “no supera l’anàlisi de la necessitat i la proporcionalitat inherent a la bona regulació del mercat”. I afegeix que les mesures que pren limitant l’ús turístic dels habitatges no són apropiats per incrementar l’oferta d’habitatge habitual. Al seu informe reconeix a l’administració la potestat d’aplicar restriccions, però creu que les que inclou aquest decret no estan justificades.
L’organisme carrega amb diferents qualificatius com que “no ha seguit una avaluació prou rigorosa”, que els preus de lloguer que pretén rebaixar es mantindran inalterats, que és una mesura “distorsionadora” i “altament restrictiva”, a més de que podria provocar “efectes no desitjats o imprevistos”.
L’Autoritat Catalana de la Competència ha recordat al seu informe que els municipis afectats per la normativa tenen menys d’un 3% dels seus habitatges dedicats al lloguer turístic (HUTs) mentre que tenen buits gairebé un 10% dels pisos.
Municipis i sector dels apartaments impulsen manifestos en contra
L’informe de l’ACCO se suma a dos manifestos contraris a la normativa que paral·lelament impulsen per una banda la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur) entre el sector turístic, i per l’altra els ajuntaments entre els municipis de Catalunya.
Els representants de la patronal dels apartaments han anunciat que en cas que el decret sigui convalidat pel Parlament de Catalunya el portaran al Tribunal Constitucional. Per la seva banda, una vintena de municipis turístics estan recollint suports entre el conjunt d’ajuntaments catalans perquè s’adhereixin a un manifest que reclama la retirada del decret llei.
A favor de la nova regulació
Però no totes les veus són contràries. Des de la Fundació Jordi Comas Matamala han volgut deixar clar que “els hotels, els càmpings i el turisme rural de Catalunya estan totalment a favor de limitar una competència que no es sotmet a cap control de seguretat, salubritat, ni servei”. I volen deixar constància que “la mitjana d’obertura, fora de la ciutat de Barcelona, no arriba als 40 dies i tot i representar el 51% de la capacitat receptiva catalana només aporta el 20% de la recaptació de l’impost turístic”.
Manifest municipal sol·licitant l’aturada del decret llei
MUNICIPIS ADHERITS:
Alp
Ametlla de Mar
Ampolla
Begur
Cadaqués
Calafell
Calonge i Sant Antoni
Deltebre
Espot
Hospitalet de l’Infant – Vandallós
L’Escala
Naut Aran
Palafrugell
Pals
Platja d’Aro
Queralb
Rialp
Roses
Salou
Santa Susanna
Torroella de Mongri i Estartit
Els municipis de la costa catalana també s’oposen al nou decret de pisos turístics
Catalunya incorpora una nova regulació als habitatges turístics i limita les llicències a 5 anys