superior

Destinacions

Madrid i Balears podrien sumar-se a Catalunya en implantar una taxa turística

Malgrat el desmentit de l’alcaldessa de Madrid sobre l’aplicació d’una taxa turística a la ciutat, el debat sembla més obert que mai. Balears ho farà aquesta legislatura i l’alcaldessa de la capital va aparèixer d’urgència per tallar els rumors –conscient que un debat sobre aquest tema és nefast- amb una declaració rotunda però ambigua: “ara com ara no està previst”, “no hi ha perquè inquietar-se”.

L’Ajuntament de Madrid, mitjançant el seu regidor d’economia, havia desvetllat que havien iniciat els passos previs per analitzar la idoneïtat d’implantar una taxa al turisme. La capital volia estudiar la seva operativa ja pel 2016. Però la lliçó de la història de Balears és clara. Obrir el debat públic sobre una taxa al turisme amb l’oposició fèrria del sector és nociu per a la destinació si es dilata en el temps.

El sector turístic madrileny no va trigar a demanar una reunió d’urgència amb l’alcaldessa. La intenció del consistori era incloure-la als propers pressupostos però davant la situació mediàtica és possible que ho descartin i si ho activen en el futur sigui de forma més discreta. El que sí ha deixat clar el nou ajuntament és que no imitaran la decisió de l’alcaldessa de Barcelona d’aplicar una moratòria turística suspenent noves llicències.

El PP de Madrid, en l’oposició municipal, sempre s’ha mostrat en contra, encara que el seu paper és pràcticament testimonial sense poder d’influència en la decisió. Els populars defensen que allí on s’ha implantat ha tingut un impacte negatiu obviant el cas català i de Barcelona on el turisme ha continuat creixent malgrat la seva implantació. A la Comunitat de Madrid, on si governa el PP, la taxa està més que descartada. Mentre, el PSOE, que al costat de la formació Ahora Madrid de l’alcaldessa Manuela Carmena, governa la ciutat, sembla que recolzava la idea. Consideren que pot contribuir a millorar les infraestructures turístiques. Encara que advoquen per pactar amb els hotelers el disseny de la taxa i dedicar els ingressos al turisme.

El regidor d’Economia i Hisenda madrileny, Carlos Sánchez, mai ha especificat quanties del futur impost ni detalls del mateix. Es desconeix com i qui la recaptaria, i a què es destinaria, però la intenció existia i existeix perquè el cas de Catalunya és un precedent reeixit. En aquest cas la pèrdua de competitivitat per l’encariment de la destinació no ha tingut cap conseqüència i ha generat ingressos superiors als 40 milions anuals dedicats íntegrament al sector.

I para qui tingui dubtes de la intenció o no de l’ajuntament madrileny sobre aquest tema aquesta és la declaració oficial que ofereix ‘Madrid Versión Original’, el canal de desmentits i aclariments del consistori: “És una de les taxes que entra en la mesura del possible que es poguessin establir ja en pressupostos del 2016, però estem en la fase encara inicial de l’anàlisi d’aquesta possibilitat, no solament des del punt de vista legal, sinó de l’operativitat de la mateixa. Llavors, bé, doncs en breu tindran vostès una informació prolixa sobre la possibilitat d’establir aquesta taxa turística. Encara no està decidit; per tant, doncs, és prematur fer un anunci d’aquest estil.”

Qui sí tindrà impost turístic serà les Balears. La nova presidenta, Francina Armengol, va anunciar en la seva investidura que durant la legislatura engegaria l’impost. En aquest cas no hi ha dubtes ni desmentits.

Articles relacionats

Back to top button