L’estacionalitat i la diversificació, reptes del turisme europeu
Els participants al congrés TIS2022 d’innovació turística i tecnològica celebrat a Sevilla han identificat els principals desafiaments a què s’enfronta el sector turístic. Entre ells hi ha assolir nous mercats mitjançant la creació d’una nova oferta i trencar amb l’estacionalitat que afecta sobretot les destinacions de sol i platja.
Per diversificar l’oferta turística han destacat la necessitat de promoure una col·laboració supranacional. I entre els mercats que desperten interès i que són objectiu per a Europa els propers anys destaquen: els Estats Units, l’Amèrica Llatina o la Xina. Les propostes llançades a la cimera estaven orientades per “continuar creixent de forma sostenible i sostinguda en el temps”.
Representants turístics regionals han animat la Comissió Europea a influir sobre els governs nacionals perquè hi hagi una política turística conjunta i més col·laborativa.
La guerra d’Ucraïna i la pèrdua de turistes russos també ha tingut el seu moment de debat al congrés, així com la situació del Regne Unit amb el Brexit. De forma molt directa, l’agència turística encarregada de la promoció de Finlàndia ha explicat com el seu mercat turístic més gran és Rússia i les costoses conseqüències que el conflicte bèl·lic els està generant. Aquests són dos exemples de la necessària obertura de mercats per a que l’activitat turística se sostingui en el futur.
En el cas d’Espanya, Felipe Formariz, representant de Turespaña, ha destacat també que “el tancament de les fronteres xineses ha suposat noves oportunitats per acostar-se a altres destinacions, com l’americà, amb què a més a més en el cas de Llatinoamèrica tenim estrets llaços culturals”. Formariz ha assegurat que en conseqüència la indústria espanyola ha “creat nous productes adaptats a aquests nous turistes, ha augmentat les connexions entre Espanya i diferents destinacions d’Amèrica, i ha recuperat l’interès de turistes per Espanya”.