Les obres de la primera fase de la Via Blava Anoia s’iniciaran al febrer
A poc a poc el celebrat projecte de les Vies Blaves de la Diputació de Barcelona va avançant. La Fase I de la Via Blava Anoia, que transcorre per 5 municipis d’aquesta comarca, inicia el seu recorregut
S’ha constituït a la Pobla de Claramunt la Taula de Coordinació entre la Diputació de Barcelona i els cinc municipis implicats en la Via Blava Anoia: Santa Margarida de Montbui, Jorba, Igualada, Vilanova del Camí i la Pobla de Claramunt. La trobada, en la que han participat Abigail Garrido, diputada de Turisme de la Diputació, Pere Pons, diputat d’Infraestructures i Espais Naturals de la mateixa institució i els alcaldes i regidors de turisme i d’infraestructures dels cinc municipis, ha servit per certificar que les obres d’adequació d’aquesta primera fase s’iniciaran al febrer de 2023.
La importància del projecte es fa palesa en les paraules d’Abigail Garrido, que va dir que aquest “és un projecte que vetlla per la sostenibilitat i amb un turisme lligat a la responsabilitat dels visitants per tal que puguin conèixer aquesta zona. És un projecte participat amb el sector privat i el sector públic, de manera que puguem oferir una experiència inoblidable a les persones que ens puguin visitar”.
Cal recordar que el projecte Vies Blaves Barcelona va rebre 4,5 milions d’euros dins de la convocatòria extraordinària dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) per a ens locals finançats amb els Fons Next Generation de la UE, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència “España Puede” del Govern d’Espanya. (Veure notícia a Comunicatur). I aquests 4,5 milions s’han dedicat precisament a portar a terme les obres d’aquest primer tram de l’Anoia.
Aquest tram, de 19 quilòmetres, unirà els cinc municipis de l’Anoia i per això les obres d’adequació es basaran en la creació d’itineraris no motoritzats; la implantació de sistemes d’enllumenat eficient, pantalles LED i sistemes d’alimentació mitjançant energies renovables; el disseny i implementació del Pla de màrqueting que contribueixi a la promoció turística de la via i al seu posicionament nacional i internacional; la implementació d’un sistema de control de fluxos de la via a través de la seva sensorització; la realització d’actuacions diverses per al foment del turisme actiu i la implementació d’un Pla estratègic i un Pla de qualitat que garanteixin la sostenibilitat del Projecte.
Per això, Pere Pons va recordar que “portem molts anys treballant, colze a colze, amb els ajuntaments, el territori i els diferents departaments de la Generalitat per fer realitat l’execució d’un projecte on cal ser molt respectuosos amb l’entorn”.
Vies Blaves Barcelona vol rehabilitar les lleres dels rius Llobregat, Cardener i Anoia per fer-les transitables per a la pràctica del senderisme i el cicloturisme. Recorreran 250 quilòmetres i passaran per 49 municipis de 7 comarques de la província de Barcelona.
La idea del projecte va arrancar a l’any 2016 i va entrar en la seva recta final amb l’aprovació del Pla Director Urbanístic al 2019. Podeu veure la notícia publicada a Comunicatur AQUÍ.
La Diputació de Barcelona rep 4,5 milions d’euros del Govern central per les Vies Blaves