Les falles del Pirineu ja són Patrimoni de la Humanitat
La UNESCO va decidir l’1 de desembre, a la reunió que va tenir lloc a Windhoek (Namíbia), declarar les falles i la festa del foc del Pirineu Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Aquesta distinció beneficia 63 pobles, dels quals 17 de Catalunya –15 de les comarques de Lleida–, 9 d’Aragó, 3 d’Andorra i 34 de França que celebren aquesta tradició d’origen ancestral per Sant Joan. La distinció de les falles per la UNESCO serà un reclam turístic i de prestigi per a tot el territori.
La candidatura multinacional d’Andorra, Espanya i França de “les festes del foc del solstici d’estiu als Pirineus”, que és el nom oficial de la proposta, ha competit amb 34 opcions més a la 10a reunió del Comitè Intergovernamental de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, que ha valorat que sigui la primera festa que optava a la llista de Patrimoni Immaterial que té el foc com a element central, pel seu caràcter internacional i perquè la proposta ha sortit de la gent i de les associacions i no de les institucions.
Les falles de la demarcació de Lleida incloses a la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO són les de Boí, Taüll, Erill la Vall, Barruera, Durro, el Pont de Suert, Llesp, Casós, Vilaller i Senet, a la comarca de l’Alta Ribagorça; Arties i Les, a la Val d’Aran; Isil i Alins, al Pallars Sobirà, i la Pobla de Segur, al Pallars Jussà.
Amb aquesta declaració la Vall de Boí té dos reconeixements de la UNESCO, atès que l’any 2000 es va declarar el seu conjunt romànic –format per vuit esglésies i una ermita– Patrimoni Mundial. A més, el conjunt d’art rupestre de l’arc mediterrani de la península Ibèrica va ser declarat Patrimoni Mundial el 1998. El conjunt engloba 757 jaciments i pintures rupestres, dels quals uns quants són situats a les comarques de Lleida. Sobresurten la cova dels Vilars, a Os de Balaguer, i la Roca dels Moros, al Cogul.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha mostrat la seva enorme satisfacció per la declaració de les falles i la festa del foc del Pirineu Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i ha agraït el treball que des del 2007 han dut a terme les entitats i les associacions, i també les institucions locals per aconseguir aquesta fita. Reñé ha dit que aquesta declaració torna a posar en primer pla mundial el Pirineu lleidatà, com ja va succeir l’any 2000 amb el conjunt romànic de la Vall de Boí. El president de l’ens provincial ha afegit que les falles són un referent cultural palpable que forma part de la tradició secular i dels sentiments de les persones que any rera any han sabut mantenir aquesta activitat. De cara al futur, Reñé ha dit que la Diputació de Lleida continuarà estant al costat dels municipis del Pirineu, amb el repte de mantenir amb èxit l’aposta cultural i tradicional del territori.
El nou element declarat Patrimoni de la Humanitat aplega les tradicionals festes de foc de Sant Joan del Pirineu, que s’anomenen falles, haros o brandons. A les falles del Pirineu català, un grup de joves baixen amb teies enceses de les muntanyes fins al centre del poble, on els esperen la resta d’habitants, i hi encenen una gran foguera, normalment un gran tronc preparat durant setmanes. La nit continua amb música i dansa. La data tradicional és Sant Joan, tot i que el calendari s’ha allargat a tot l’estiu en els diferents pobles.
El patrimoni cultural immaterial comprèn tradicions o expressions vives heretades dels nostres avantpassats i transmeses als nostres descendents, com tradicions orals, arts de l’espectacle, usos socials, rituals, actes festius, coneixements i pràctiques relatius a la natura i l’univers, i sabers i tècniques vinculats a l’artesania tradicional./ Notícia emesa pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida