Les estacions d’esquí catalanes, optimistes i amb preus “continguts”
Si el temps acompanya, algunes estacions d’esquí catalanes podrien començar la temporada a mitjans de novembre. Una temporada marcada per forfets amb preus continguts en què, segons ha afirmat el president de l’ACEM, Xavier Nolla, “els preus de les estacions estaran per sota del que correspondria a la pujada de l’IVA i de l’IPC d’aquest any”.
La neu i les 16 estacions d’esquí catalanes -10 d’alpí i 6 de nòrdic- i d’activitats de muntanya han presentat les seves novetats, estratègies i millores per afrontar amb èxit la campanya de neu 2012-2013. Els responsables de les estacions confien en què la meteorologia no els jugui una mala passada i puguin millorar les xifres més aviat “pobres” de la temporada anterior (amb 1,7 milions de dies d’esquí). L’objectiu, situar-se en nivells similars als d’anys anteriors en què se superaven els dos milions de dies d’esquí.
Les baixes temperatures i les recents nevades han permes que alguns complexos hagin pogut començar a innivar amb intenció d’obrir el més aviat possible. Les estacions d’esquí catalanes han invertit 6 milions d’euros aquesta la temporada per produir neu, a millorar la qualitat de les pistes, els accessos i els establiments complementaris. Pel que fa a la promoció, l’Agència Catalana de Turisme (ACT) endega una campanya de promoció articulada a través de les xarxes socials, accions en centres comercials i jornades de comercialització a Madrid i València.
Les estacions d’esquí són un dels principals motors del desenvolupament de les comarques del Pirineu català. Segons informen des del sector, la despesa mitjana d’un esquiador se situa entre els 160 i els 170 euros diaris, un 85% de la qual se centra en l’hostaleria i els serveis quan l’esquí és d’estada, més enllà de despeses associades a l’activitat (forfet i el transport), que representen un 50% quan l’esquí és d’un dia.
El sector de la neu genera uns 17.000 llocs de feina directament relacionats amb activitats turístiques i residencials, com ara estacions, hotels i restauració, sobre una població ocupada a les comarques de muntanya amb oferta de neu de 60.000 persones. El sector estima el volum de negoci directe entre els 325 i els 400 milions d’euros anuals, segons el negoci complementari que es tingui en compte. El desenvolupament de l’oferta d’allotjament turístic ha estat més intensa a les comarques amb major presència de la indústria de la neu.