Els aeroports catalans han rebut en mig any 7,8 milions de passatgers de vols internacionals, un 11% més que l’any anterior. Aquest creixement s’ha vist impulsat per les companyies de baix cost que tenen a Catalunya el 66% del tràfic de viatgers.
Catalunya ha estat, fins al juny, la principal destinació espanyola d’entrada de passatgers de vols internacionals en companyies de baix cost i la quarta pel que fa a vols tradicionals. Pràcticament 1 de cada 3 viatgers que arriben a l’Estat en companyies de tipologia lowcost ho fan per un aeroport català.
Dels 7,8 milions de passatgers estrangers arribats a Catalunya, 5,2 corresponen a companyies de baix cost (66%) i 2,6 a companyies tradicionals (34%). Les dues modalitats de vols han tingut un comportament positiu aquests mesos de 2016 però el repartiment del creixement ha estat més accentuat en les aerolínies lowcost (+13,5%) front les tradicionals (+6,2%). En aquest sentit Catalunya té una quota del 14,8% sobre el total estatal per que fa a les companyies tradicionals.
Exigència màxima a Vueling
Vueling, la principal aerolínia que opera a Catalunya, està considerada lowcost. Aquestes setmanes la companyia està sotmesa a un seguiment setmanal per part dels governs de la Generalitat i de l’Estat per controlar la seva operativa i evitar que es repeteixi la situació de caos de començament de l’estiu. Ara totes les mirades estan posades en el 29, 30, 31 de juliol i l’1 d’agost, cap de setmana amb més operacions a l’aeroport Barcelona-el Prat.
Aquesta segona operació sortida podria comportar cancel·lació anticipada de vols. Vueling ha suprimit tres rutes des de l’aeroport de Barcelona a Rabat (Marroc), Xeremétievo (Rússia) i Vilnius (Lituània) per garantir l’operativa d’estiu. Tindran els avions disponibles per si hi ha contingències. D’aquesta manera penalitzen tots aquells passatgers que ja tenien el bitllet i estalviant-se els costos de llogar aeronaus externes.
Davant el pla de contingència de l’aerolínia des del govern adverteixen que “la situació està millorant, però no és l’òptima encara”.