superior

EstudisReportatges

Les candidatures a l’ajuntament de Barcelona sí parlen de turisme

Les discrepàncies sobre la recaptació de la taxa turística, les conseqüències de l’aplicació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) sobre la rehabilitació hotelera, la precarietat laboral del sector així com  les referències continues a la seguretat, als manters i a la problemàtica de l’habitatge per la pressió del turisme van centrar el darrer  Observatori CETT organitzat pel Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia del grup CETT.

L’Observatori va consistir en un col·loqui sobre “La Barcelona Turística als ulls dels candidats” i va comptar amb la presència de representants de les principals candidatures a l’alcaldia de Barcelona. Resumim els punts principals que els representants de cada candidatura van destacar:

ELSA ARTADI. JUNTS PER CATALUNYA (JUNTS X CAT).
– El turisme és cabdal per Barcelona i necessitem que beneficiï a tothom.
– No podem pensar que això és resol sense fer promoció. És important fer promoció, perquè així ets propietari del teu missatge, sinó el farà el sector privat.
– El turisme de negoci s’està enfonsant a Barcelona per primera vegada.
– Cal regular el turisme. En el PEUAT hi ha una cosa negativa i és que incentiva a que els hotels no rehabilitin. S’ha d’incentivar fer rehabilitació i a més amb criteris sostenibles.
– Taxa turística: cal augmentar-la. Ara generem 30 milions i fàcilment podríem recaptar-ne 60.

MONTSERRAT BALLARÍN. PARTIT DEL SOCIALISTES DE CATALUNYA (PSC).
– Volem un model de qualitat, sostenible, que reparteixi els beneficis, que tingui reton social i
que respecti el destí. Per això s’ha de fer promoció dirigida a les persones que volem atreure, en conjunt el sector públic i el privat a partir d’una marca que s‘ha d’acabar de construir.
– Hem de desestacionalitzar i repartir el turisme pels barris i per l’àrea metropolitana.
– Apostem per la sostenibilitat i l’agenda 2030, que ha de culminar aquell any amb una Exposició Universal per explicar al món el que hem fet.
– Taxa turística: cal retenir a la ciutat el 100% de la recaptació.
– Cal crear el segell de retorn turístic per explicar a la ciutadania quins són els beneficis que deriven del turisme i de la taxa turística.

JOSEP BOU. PARTIT POPULAR DE CATALUNYA (PP).
– Barcelona és una ciutat d’interès turístic, un gran aparador i això ho hem de tenir com a nord.
Necessitem seguretat jurídica i estabilitat política. El turisme normalment és d’oci i vol gaudir, estar tranquil i tenir seguretat.
– Necessitem seguretat a les vies públiques. No es pot ocupar la via pública sense permís. Tenim fins a 200.000 delictes denunciats a l’any 2018.
– El turisme ha de ser de promoció pública i privada i quan dic privada vull dir que les empreses puguin competir. La competitivitat empresarial és molt necessària.

JORDI GRAUPERA. BARCELONA ÉS CAPITAL (BCAP).
– Cal tenir més perspectiva: el turisme és una de les grans forces culturals de la segona meitat del segle XX i d’aquest. Transforma la nostre mentalitat, ens hem acostumat a voler coses  que no sabíem que podíem voler.
– El turisme és la gallina dels ous d’or de Barcelona, però sovint menja or.

– El cost del turisme no pot ser ni el d’una ciutat despersonalitzada, ni basar-se en la precarietat dels seus treballadors ni existir a costa de la contaminació.
– No pot generar aquesta pressió sobre l’habitatge ni sobre la mobilitat.
– Al viatjar busquem coses genuïnes i Barcelona corre el risc de perdre aquesta autenticitat.
– No guanyem respecte si no estem ancorats en la nostra historia i en la nostra idea de bellesa.

JORDI MAGRINYÀ. CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP).
El turisme te aparença depredadora i té beneficis amb gust amarg: expulsió dels veïns de les seves cases, precarietat laboral, destrucció del teixit social i del comerç de proximitat.
– No tenim turismofòbia, preferim parlar de barrifilia i amor als nostres barris.
El turisme no és un desastre natural, te nom i cognoms i és diu Consorci del Turisme, que és va crear per treure sobirania de forma encoberta a l’ens municipal que és l’ajuntament.
– Aquest consorci crea urbanisme, ordenances i legislació de la mà de la indústria privada, que funciona de manera irresponsable respecte als interessos de la majoria de ciutadans.
– Volem turisme? Sí, però no volem una gestió publico-privada del turisme.
– Cal millorar la informació, tenir més dades, indicadors, estudis, anàlisi… som incapaços de saber el grau de contaminació de la industria de creuers, per exemple.

MIQUEL PUIG. ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC).
– El turisme és una oportunitat encara inexplotada.
– Volem millor turisme i per això proposem governar el turisme, amb 3 idees:
a) Ha d’aportar més als seus treballadors i a la societat. Comercialitzem Barcelona massa barata. No pot ser que ens obsessionem si pugem preus, la taxa turística o els salaris pensant que els turistes aniran a Turquia. Barcelona és massa atractiva per vendre-la barata.
b) Hem de protegir l’espai públic. Protegir-lo del turisme incívic i protegir al mateix temps als turistes dels furts, manters, etc.
c) Cal minimitzar l’impacte del turisme sobre l’habitatge. Els barris amb més pressió turística han de ser habitats pels veïns, en bé dels turistes, dels veïns i de la ciutat.
– Necessitem gran complicitat del sector, que està acostumat a que els governs siguin acrítics.

JANET SANZ. BARCELONA EN COMÚ.
– Des del primer moment hem volgut fer compatible el dret de la ciutat i el poder viure a Barcelona amb el fet de ser una de les principals destinacions turístiques d’Europa.
Hem desenvolupat una veritable governança pública del turisme, per reduir les externalitats negatives i aconseguir un major retorn social i dotar a la governança amb més agents, incorporant una pluralitat d’agents que participen en la definició de l’activitat turística.
– Per portar-lo a terme, amb molta feina i consens, ens hem dotat d’eines, que són:
a) Pla Estratègic acordat amb tots els agents, que defineix un futur conjunt per arribar a l’equilibri.
b) Un PEUAT amb un pla de xoc contra l’activitat il·legal per preservar el dret a l’habitatge.
c) Un Consell de Turisme i Ciutat on tots ens trobem, sector privat i veïns.

FRANCISCO SIERRA. BARCELONA PEL CANVI – CIUTADANS.
– La primera cosa que farà Manuel Valls quan sigui alcalde serà apostar per la seguretat, reunint-se amb la Guàrdia Urbana per retornar-li l’autoritat, ja que Barcelona és insegura.
– La segona serà proclamar al món que aquí els turistes són benvinguts, que apostem pel turisme i tornar a posicionar Barcelona en el mapa del món i tornar-li el prestigi que té.
– Apostar pel turisme de qualitat. No podem renunciar a tenir un Four Seasons amb 400 llocs de treball i deixar que marxi a Madrid, ni deixar que una regidora digui que “el turisme és com una plaga de llagostes”, perquè el turisme genera molts recursos a la nostre economia.

Abans del col·loqui va intervenir la Dra. Maria Abellanet, CEO del grup CETT per fer un magnífic anàlisi del posicionament del turisme a la ciutat, aportant interessants reflexions sobre el model i las diverses problemàtiques que pateix.

El debat va ser presentat i moderat amb professionalitat pel periodista Josep Puigbó.

Vull veure el debat íntegre (començament al minut 25 del vídeo).

Articles relacionats

Back to top button