superior

TT.OO. AA.VV.

Les agències se senten traïdes per hotels i aerolínies

La complexa situació econòmica actual ha fet surar recels que fins ara semblaven adormits. Les agències de viatges han estat les primeres en explotar i de la mà d’Aedave acusen a cadenes hoteleres i aerolínies d’intentar suprimir la seva funció com a intermediaris.

En un contundent comunicat, el president de l’Asociación Empresarial de Agencias de Viajes Españolas, José Manuel Maciñeiras, afirma que "gran part d’aquestes empreses, aprofitant l’espectacular increment de l’us d’internet, la disminució del cost de les telecomunicacions i la disponibilitat de grans bases de dades, intenten aprofitar-se de la funció mediadora realitzada per les agències de viatges, abordant directament el client final”.

Les acusacions de Maciñeiras se sumen a d’altres veus crítiques, curiosament provinents d’algunes de les principals agències denominades puntcom que parlen fins i tot de “competència deslleial” dels proveïdors.

En el comunicat, se subratlla que aquests intents de moment han tingut “escassos resultats” i “un alt grau d’inversió” i tira en cara que “sense la seva gestió “cap d’aquests proveïdors hauria pogut assolir la quota de mercat ni els volums de facturació actuals”. El responsable de les agències espanyoles reconeix que “en l’escenari de llibertat de mercat actual, aquests comportaments poden ser possibles però són rebutjables des del punt de vista ètic” i fins i tot amenaça que d’ara endavant les agències podrien seleccionar els proveïdors amb els que han de mantenir relacions comercials segons criteris de solvència, qualitat, serveis, rendibilitat i reciprocitat. Fins i tot “podrien plantejar-se importants reclamacions econòmiques en base a la llei d’agències en vigor”.

És cert que la majoria de les cadenes hoteleres i línies aèries han desenvolupat els seus propis canals per arribar al client final, alguns amb grans inversions de comercialització. Però no es menys cert que cap s’ha atrevit a donar el pas de prescindir de la intermediació de les agències i que no contemplen fer-ho a mig termini, fonamentalment perquè el nombre de reserves que generen els seus propis portals són encara reduïts.

Aedave també rebutja les polítiques d’algunes empreses de suprimir o reduir les comissions en la remuneració de les agències. Segons Maciñeiras “aquestes comissions han de ser proporcionals a l’exigència de coneixements, l’assumpció de responsabilitats, la disminució i de despeses i l’augment de valor afegit que l’agència els aporta”.

Back to top button