Les agències de viatge segueixen al tobogan de la recuperació
Tot i la reactivació del turisme el segon semestre de l’any 2021 les agències de viatge es quedaran en un 50% de la facturació del 2019.
Els desplaçaments internacionals s’estaven recuperant -el mes d’octubre es van produir més viatges que al juliol o agost mostra de l’activació que s’estava produint-. Amb l’arribada de la nova variant òmicron del Covid-19 l’alarmisme s’ha tornat a instal·lar i ha tornat a dinamitar la recuperació.
La disparitat de mesures aplicades pels països sobre la mobilitat, l’exigència de noves proves i l’aplicació de quarantenes recorda els moments pitjors de la pandèmia de coronavirus. En conjunt suposa un retard a la sortida de la crisi per a les agències de viatge. Fins i tot l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha censurat les restriccions de viatges després de l’aparició de l’òmicron: “no es basen en proves científiques” i es partidària d’aplicar mesures que siguin racionals i proporcionades.
La “tranquil·litat, coordinació i coherència” que reclama l’OMS no s’està aplicant al sector dels viatges. Cada país té uns protocols diferents que varien setmanalment. Davant d’aquest panorama, els agents de viatge viuen en un canvi constant i inseguretat a l’hora de gestionar un paquet. I els turistes s’enfronten a una incertesa davant dels seus desplaçaments que acaben sent un desincentiu absolut.
El balanç final de l’any, segons la mateixa enquesta que ACAVe realitza als seus associats, és que el 2021 es tancarà amb només el 50% de les reserves del 2019. Els governs estan focalitzant les mesures contra el virus als desplaçaments quan el sector del turisme considera que aquestes mesures de contenció s’haurien d’aplicar a les activitats socials.