L’equilibri entre residents i turistes, repte del turisme a Barcelona
La gestió del turisme a Barcelona ha ocupat un espai central en la campanya electoral dels candidats a l’Ajuntament en les eleccions municipals.
La majoria dels partits han coincidit en la necessitat d’elaborar un Pla Estratègic de Turisme amb models de governança més participatius i enfortir la col·laboració públic-privada amb la inclusió d’agents veïnals. En una jornada celebrada a ESADE Forum, els candidats també van apostar per regular l’economia col·laborativa així com millorar la formació del sector.
Els candidats reconeixen l’èxit turístic de la ciutat i advoquen per atreure un turisme de qualitat que generi més valor. En paral·lel aposten per descentralitzar el turisme de les zones més saturades i millorar la convivència entre el resident i el turista.
A pesar que la percepció sobre el turisme és positiva, molts veïns veuen en la concentració un inconvenient que afecta a la convivència.
Per la seva banda, el degà de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi (Universitat Ramon Llull) Ricard Santomà, va assenyalar en obrir l’acte que “Barcelona és un cas d’èxit dins del turisme” i en aquest sentit, el 80% dels seus ciutadans consideren que és una activitat positiva. La relació entre el turista i el ciutadà ha de ser “una relació fructífera en la qual tothom surti guanyant” i es va mostrar en contra de “ la creació de micro-guetos turístics”.