superior

Entrevistes-antic

Ferran Soriano: “L’entrada de Ryanair al Prat no suma, més aviat resta”

El president d’Spanair, Ferran Soriano, mostra la seva preocupació per l’arribada de Ryanair a l’aeroport del Prat en el que considera una deriva cap a una dinàmica de low cost que no aporta res positiu a Barcelona. “Si mires el mapa d’Europa, l’únic estat on Ryanair vola a aeroports principals és a Espanya: Madrid i Barcelona”, explica Soriano.

En una entrevista publicada pel suplement l’Econòmic, el president d’Spanair opina que “Barcelona hauria de poder escollir si vol ser Luton, un aeroport regional de low cost, o Munic, un centre de connexions tot i no ser capital de país”, sentència Soriano.

El màxim responsable d’Spanair afirma que l’aerolínia irlandesa no aporta cap nova ruta ni fa que Barcelona estigui més ben connectada. “L’únic que fa és afegir pressió competitiva, en preus, però amb menys serveis”, declara Soriano, que afegeix que Ryanair farà la vida més complicada als operadors que vinguin a Barcelona en un mercat on els preus ja estan entre els més baixos d’Europa.

Parlant ara de la seva companyia, Ferran Soriano, ha reivindicat Spanair com l’aerolínia de Barcelona. “Els grans aeroports del món acostumen a ser casa d’algú. Barajas és casa d’Iberia i uns dels problemes històrics de l’aeroport de Barcelona és que no ha tingut cap companyia que el consideri casa seva. Nosaltres som els primers i únics”.

Sobre els projectes de futur d’Spanair, Soriano descarta iniciar vols transoceànics a curt termini i fins el 2012 no començaran a estudiar la seva viabilitat, que dependrà de com hagi evolucionat el mercat. En tot cas, per operar aquestes connexions Spanair necessitarà més finançament i la compra d’entre vuit i deu aeronaus. Cal recordar que la companyia està pendent de tancar aquest 2010 el seu pla de refinançament. La Generalitat de Catalunya ha estat l’última institució que ha entrat en el capital d’Spanair injectant 10 milions d’euros i situant dos representants en el consell d’administració. Fins aquest moment el Govern català participava de manera indirecta per via de l’Institut Català de Finances que avala els crèdits dels nous accionistes i mitjançant la participació com a soci d’algun grup inversor de capital risc. L’objectiu d’Spanair és entrar en beneficis en 2011, després d’haver perdut uns 100 milions d’euros en 2009 i preveure uns 30 milions més en 2010.

La intervenció de l’administració pública en el capital d’aquesta companyia aèria ha estat criticat per altres operadors, molt especialment per Vueling, perquè consideren que s’està distorsionant la lliure competència. En aquest sentit Soriano aprofita l’entrevista realitzada per l’Econòmic per defensar-ho: “Spanair no és una acció política damunt d’una realitat de mercat que no la suporta. És a l’inrevés, hi ha una realitat de mercat i d’aquí surt la voluntat col•lectiva de fer-la realitat”.

Articles relacionats

Back to top button