L’enoturisme com a oportunitat
Del 27 al 29 de novembre, Vilafranca del Penedès acull el XI Congrés de Museus del Vi d’Espanya on es tractarà l’enoturisme com a oportunitat i el paper de la divulgació de la cultura del vi en els plans estratègics de desenvolupament turístic.
L’enoturisme és un fenomen creixent i amb aquest congrés els seus organitzador volen posar l’accent en “la rellevància que està assumint l’enoturisme dins els plans estratègics de desenvolupament turístic de les administracions catalanes i també del sector privat en els àmbits del vi i del turisme”.
En aquest sentit, el programa del congrés contempla, entre d’altres, ponències sobre el desenvolupament del turisme del vi a Europa, Presentació de nous projectes de divulgació i recerca de la cultura del vi,i els casos de Torres, Enoturisme Penedès, el MOST Penedès Festival i el Vijazz Penedès.
Catalunya, com a destinació enoturística i la seva ordenació, desenvolupament i promoció també ocuparà un paper destacat, a càrrec de l’INCAVI i de l’Agència Catalana de Turisme. Precisament, s’ha constituït recentment la Taula d’Enoturisme, l’òrgan publicoprivat on es proposen i es debaten les actuacions del nou programa de promoció turística de la Generalitat, Enoturisme Catalunya. Segons els seus impulsors, “neix per sumar els esforços del sector vitivinícola i de les administracions públiques perquè l’enoturisme català esdevingui una oferta de prestigi i de referència internacional”.
Els assistents també podran assistir a conferències sobre arqueologia i enoturisme com ara la viticultura i l’enologia a l’Antic Egipte, el jaciment ibèric de la Font de la Canya, el projecte Cella Vinaria a Teià (Maresme) i el vi i la vinya als manuscrits medievals i moderns.
En el marc del congrés tindrà lloc l’Assemblea de l’Asociación de Museos del Vino de España així com visites a museus, rutes urbanes i d’altres activitats relacionades amb l’enoturisme català.