L’activitat a l’Alt Empordà no s’atura
El mar i els paisatges d’aquesta comarca de la Costa Brava centren algunes de les iniciatives que han sorgit recentment per diversificar les propostes turístiques existents.
Si fa uns dies parlàvem de la Carta del paisatge de la Vall de Camprodon, ara és l’Alt Empordà qui comença a perfilar la seva. Els poc més de 50 compromisos ja estan redactats i presentats al Consell Comarcal. Un dels principals objectius és la creació d’una xarxa de camins i miradors per tal de descobrir i interpretar els paisatges d’aquesta comarca.
Turisme nàutic i de creuers a Roses
Roses està jugant un paper molt actiu per posicionar l’oferta de l’Alt Empordà més enllà del tradicional sol i platja. La població vol convertir-se en la sisena estació nàutica de Catalunya i en una destinació de creuers com ara la veïna Palamós.
El projecte de ser estació nàutica, impulsat des de l’ajuntament de la població, busca ara la implicació dels empresaris de la zona, no només dels vinculats al sector nàutic sinó també al sector turístic en general.
Una estació nàutica és un espai turístic i recreatiu que permet gaudir d’unes vacances actives en contacte amb l’aigua així com realitzar tot tipus d’activitats nàutiques. L’estació nàutica ha de garantir, a més, serveis com ara l’allotjament, restauració, oferta turística, cultural, d’oci…i serveis per al manteniment dels vaixells.
A Catalunya hi ha actualment sis estacions nàutiques: L’Estartit – Illes Medes i Badia de Palamós i Sant Antoni-Calonge (Costa Brava); Vilanova i la Geltrú (Costa del Garraf); Costa Daurada Estació Nàutica (Costa Daurada); Santa Susanna (Costa de Barcelona Maresme); i Sant Carles de la Ràpita-Badia dels Alfacs (Terres de l’Ebre).
A banda d’aquesta proposta de turisme nàutic, Roses també té previst construir un nou moll que pugui acollir creuers. Fins que aquesta infraestructura no sigui una realitat, la proposta municipal és que els vaixells puguin fondejar prop de la costa i portar els creueristes amb barques, tal i com ja es fa en d’altres ports.
Nova escola d’hostaleria
A totes aquestes propostes turístiques, cal afegir un nou pas endavant en la formació. Figueres és la seu de la futura Escola d’Hostaleria de l’Alt Empordà que oferirà una àmplia oferta de cicles formatius d’Hostaleria i Turisme. La nova instal•lació començaria a funcionar el curs 2010-2011, amb capacitat per a 180 alumnes de Formació Professional.