superior

Destinacions

La UNESCO reconeix el Geoparc Conca de Tremp – Montsec

L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) ha resolt que la Conca de Tremp – Montsec passi a formar part de la xarxa de Geoparcs Mundials. Un geoparc és un territori reconegut per la UNESCO amb un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional.

El distintiu de geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement d’aquesta organització internacional a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible. La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 140 localitzacions en 38 països d’arreu del món.

Revulsiu turístic i econòmic
El reconeixement del geoparc comporta formar part d’una xarxa internacional i d’un programa propi de la UNESCO, amb el consegüent impuls pel turisme i l’activitat econòmica, que beneficiarà la zona.

Així, afavorirà la formació dels professionals i emprenedors locals, reforçant la qualitat i la distribució dels seus productes turístics i generant noves opcions, com el geoturisme, que servirà també per promocionar els productes locals. Segons Joan Ubach, president del Geoparc Conca de Tremp – Montsec, el reconeixement “és un revulsiu per a la zona, ja que un organisme de prestigi ha reconegut la riquesa de la Conca de Tremp – Montsec, fet que ens donarà una gran visibilitat i reconeixement internacional”.

El segell de la UNESCO l’ajudarà a posicionar-se mundialment. Augmentarà, doncs, la visibilitat que té el territori tant a nivell regional com internacional, ajudant a atraure un  turisme responsable i de qualitat. Preveuen arribar a duplicar el nombre de visitants en 5 anys i que per cada euro invertit, el retorn econòmic per al conjunt del territori serà d’entre 10 i 20 euros.

Com és el geoparc Conca de Tremp – Montsec
El geoparc Conca de Tremp – Montsec el formen 19 municipis de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell que, conjuntament, superen els 2.000 Km². Per mantenir aquesta marca d’elevada qualitat, la UNESCO avaluarà cada quatre anys la gestió del territori.

Patrimoni del geoparc

  • Paleontològic. Cal destacar-ne les restes dels últims dinosaures que van viure a Europa i que han permès conèixer millor el final de la seva era.
  • Geològic.  És una àrea amb un gran valor geològic i natural, que permet explicar com es van formar els Pirineus.
  • Miner. S’hi troba la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya, la construcció de la qual va comportar una forta transformació social a la Vall Fosca. El territori continua sent escenari de nous descobriments, com és el cas del primer mineral descrit a Catalunya: l’Abellaïta.
  • Cultural. Les característiques del territori permeten explicar la història de la vida humana, des de la prehistòria, passant per l’època romana i l’Edat Mitjana fins a l’actualitat. A més, es conserva un cel fosc d’una qualitat excepcional, reconegut com destinació turística i reserva Starlight.

Articles relacionats

Back to top button