La Ruta del Cister només rep 7 milions de visitants en 25 anys
Els monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges que formen la Ruta del Cister, han complert un quart de segle. Un producte turístic de primer nivell que ha de servir per desenvolupar turística i econòmicament les tres comarques on s’ubiquen però que encara no dóna els resultats que podria. Altres destinacions europees, a França, o de la resta de l’Estat, que disposen de recursos similars han creat un autèntic reclam turístic al voltant dels seus monestirs.
Els consells comarcals de l’Alt Camp, la conca de Barberà i l’Urgell van crear aquesta ruta el mes de maig de 1989. En aquests 25 anys el balanç no és del tot satisfactori, només 6,7 milions de visitants, una xifra modesta si es té en compte el potencial d’aquest patrimoni. Ara l’administració i agents privats del territori volen donar-li un nou impuls a través de la denominació Monestirs Reials de Catalunya, formada per les tres abadies que compten amb els sepulcres dels reis de la Corona d’Aragó. Els tres monestirs es troben entre els més importants de l’ordre del Cister a Europa per la seva bona conservació.
El repte és donar a conèixer aquest ric patrimoni i introduir-lo en el circuit dels productes turístics i culturals d’alta qualitat. Per fer-ho possible tenen previst crear nous paquets turístics. També preveuen potenciar l’entrada conjunta als tres monestirs per donar coherència a la Ruta.
Segons l’Oficina de Gestió de la Ruta del Cister, en aquests 25 anys, l’afluència de turistes ha fet créixer els allotjaments vinculats a la ruta, ara superen els 200 establiments quan en el 89 només hi havia 40. També la restauració s’ha vist beneficiada. Dels 54 restaurants s’ha passat a 292. Però sobretot el nombre de museus i espais visitables, dels 18 del 1989 als 70 del 2014.