La justícia obliga a fer contracte laboral a uns guies que treballaven com autònoms
La resolució obre la porta a modificar bona part de l’activitat de les empreses de guies turístics
Una empresa valenciana que treballava amb guies turístics donats d’alta com autònoms està obligada, per resolució judicial, a fer-los un contracte de personal assalariat.
La Inspecció de Treball va detectar que els guies feien la seva feina com a falsos autònoms. La decisió del jutge, que arriba després de la denúncia de la Inspecció, seria la primera d’aquestes característiques que es porta a terme a Espanya per a una empresa de guies turístics.
Està per veure quines conseqüències té aquesta resolució sobre l’activitat de les empreses que ofereixen serveis de guiatge turístic. La majoria dels professionals que desenvolupen aquesta feina arreu d’España són autònoms. L’empresa turística valenciana ha actuat com ho fa bona part del sector, i ara la decisió judicial posa en entre dit aquest modus d’operar.
Des del moment que l’empresa marca de forma molt clara la feina del guia, indicant les visites a fer, la seva durada, el preu que cobra als clients i fins i tot les aturades en establiments concrets, es pot considerar que el treballador no ho fa per compte pròpia sinó que està lligat directament a l’empresa. Per tant, els guies serien empleats que actuarien en frau de llei com a falsos autònoms.
Com ha dit el tribunal en el cas de València l’empresa no comptava amb personal fix per fer l’activitat i tot el servei el realitza amb personal extern. El sector de les agències de guies de turisme s’afegeix al d’altres activitats com el dels repartidors de compres online -coneguts com a riders- que han estat en el punt de mitra de l’administració laboral i dels sindicats.