La cimera de Turisme LGTBI explora les opcions del sector en clau de turisme familiar i de cultura
Proporcionar informació i coneixement a les empreses del sector turístic sobre els viatgers emmarcats en el segment LGTBI ha estat el principal objectiu del segon Summit de Turisme LGTBI celebrat a Barcelona.
La cimera, organitzada per Turisme de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l’Associació Catalana d’Empreses per a Gais i Lesbianes (ACEGAL) també enforteix el posicionament de Barcelona com a destinació LGTBI. En aquest sentit cal remarcar que la ciutat està interessada en acollir la convenció mundial IGLTA (International Gay and Lesbian Travel Association) que cada any se celebra a diferents ciutats del món (2019 Nova York; 2020 Milà) i que reuneix a agents i proveïdors especialitzats de més de 80 països.
En el Summit han participat el director de Turisme de Barcelona, Joan Torrella, juntament al gerent de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona, Francesc Vila; el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, i Joaquim Roqueta, president de la plataforma d’entitats LGTBI de Catalunya. Tots ells van obrir la jornada i van analitzar l’impacte social i econòmic d’aquest segment. L’estrella de la jornada, però va ser la ponència de John Tanzella, president de l’associació internacional LGBTQ+ Travel Association, que va incidir en la necessitat de treballar per reforçar la igualtat i la seguretat en l’àmbit de la promoció turística LGTBI. Cal recordar que el col·lectiu està estigmatitzat encara a uns 75 països del món, per la qual cosa, un dels aspectes més importants per escollir la destinació és la seguretat.
Una taula rodona titulada “Radiografia de la Cultura en clau LGHTBI+ i les seves possibilitats” van completar la jornada amb sessions sobre turisme familiar i cultura en clau LGTBI.
35 milions de viatgers
El turisme LGTBI està cada cop més a l’alça, perquè és un visitant que té més facilitats per viatjar durant tot l’any i viatgen fins a tres vegades més que els turistes heterosexuals, amb una estada més llarga a destinació i una despesa mitjana tres cops superior.
Segons l’Organització Mundial del Turisme, dels 1.200 milions de turistes internacionals del 2016, 35 milions pertanyien a aquest col·lectiu, que mou més del 3% del volum de turistes a nivell mundial, representant un 15% de la despesa turística. Les xifres de l’Estat Espanyol indiquen que anualment venen més de sis milions de turistes LGTB, que gasten proporcionalment un 40% més que la resta.