La certificació Biosphere, una necessitat per tot el món turístic
Des de fa temps, els analistes experts en turisme remarquen la necessitat d’aplicar els criteris de sostenibilitat a tota activitat turística. Frases com “el turisme serà sostenible o no serà” es venen repetint en qualsevol estudi sobre aquest tema. El darrer cas ha estat a la cimera mundial de turisme del World Travel and Tourism Council (WTCC) que s’ha fet aquest mes d’abril a Sevilla. S’ha dit que són els viatgers els que estan impulsant l’agenda de sostenibilitat, perquè ja no volen només visitar una destinació, sinó enriquir-la.
A més a més la cimera s’ha organitzat de manera que afectés el mínim possible al medi ambient, buscant una sostenibilitat que ha arribat a les mateixes empreses proveïdores, que havien de complir uns requisits que garantissin una mínima afecció i per això els organitzadors van crear un catàleg. No és la primera vegada en què ens trobem això. De fet, ja va sent habitual en el sector del MICE que les empreses i organismes que organitzen congressos tinguin present la sostenibilitat i que demanin que totes les empreses que treballin amb ells acompleixin amb els criteris de sostenibilitat. I és en aquest context que la certificació Biosphere és ja imprescindible.
Què és la certificació Biosphere?
Aquesta certificació la atorga l’Institut de Turisme Responsable (ITR) un organisme independent creat el 1995 amb l’objectiu d’impulsar accions de desenvolupament sostenible en destinacions i empreses turístiques. Des del primer moment institucions com l’UNESCO, la OMT, el programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient i la Unió Europea van recolzar l’Institut, que s’ha convertit en el primer organisme internacional de Turisme Sostenible.
La certificació Biosphere trasllada al sector turístic el desenvolupament sostenible a través dels 17 objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides i garanteix el següent:
- Pràctiques sostenibles com estalvi de recursos hídrics i energètics.
- Accés a una àmplia gama d’informació i eines a través del ITR.
- Posicionament destacat en els documents de turoperadors i els seus canals de venda.
- Venda d’experiències a través de la plataforma Biosphere Experiences©.
- Recursos per millorar la sostenibilitat i cursos de sostenibilitat en línia.
- Comunicació de la sostenibilitat de l’entitat i de les seves bones pràctiques en les comunicacions que fa Biosphere.
Els estàndards de Certificació Biosphere son molt amplis i afecten a tots els subsectors turístics i empreses relacionades, des de destinacions fins a tot tipus de serveis turístics, passant per hotels, restauració, turoperació, museus, comerços, ports esportius, transport, platges, parcs, etc.
Aposta ferma de la Diputació de Barcelona
Des de la posada en marxa de les certificacions Biosphere, Catalunya ha estat pionera i capdavantera en la certificació, ja que va ser la primera gran destinació turística integral en assolir-la, a l’any 2015. Abans la ciutat de Barcelona també la va obtenir i la Val d’Aran va ser la primera destinació de muntanya de Catalunya en tenir la certificació.
Però si hi ha un organisme que està compromès totalment amb la certificació Biosphere aquest és la Diputació de Barcelona, que en el seu Pla de Mandat 2016-2019 ja va incloure la certificació Biosphere entre els seus objectius estratègics. La Diputació va obtenir-la el 2017 i en aquest cas, va ser per les seves tres marques turístiques: Costa Barcelona, Paisatges Barcelona i Pirineus Barcelona. El segell va permetre elaborar un Pla d’Acció pels següents tres anys en matèria de Sostenibilitat Turística. Aquest pla va portar a desenvolupar tot un treball d’implicació de les empreses de la destinació, conegut amb el nom de “Compromís per a la Sostenibilitat”. Gràcies a ell un total de 292 empreses, serveis i destinacions de la demarcació de Barcelona van obtenir o renovar el segell Biosphere Commited Entity a l’any 2018. I durant el primer trimestre del 2019, ja són molts més serveis i empreses que han mostrat el seu interès en participar en el programa. Precisament en el que portem de 2019, ja s’han entregat les identificacions Biosphere corresponents a l’any 2018 a les següents comarques de la demarcació:
- Garraf: 39 acreditacions.
- Baix Llobregat: 25 acreditacions.
- Vallès Oriental: 32 acreditacions
- Maresme: 56 acreditacions.
- Berguedà: 22 acreditacions.
Gràcies a tot aquest programa la Diputació de Barcelona no tan sols ha renovat el seu certificat, sinó que al mes de gener d’aquest any va adquirir l’estatus de Destinació Biosphere Gold, que reconeix el treball realitzat per estendre aquest compromís a empreses i serveis turístics de la destinació. I és que la certificació Biosphere de destinacions contempla tres categories: la Certified Destination, la Biosphere Gold Destination i la Biospher Platinum Destination.
En l’actualitat, dins de les certificacions de destinacions a Catalunya, tenen la certificació Paisatges Barcelona, Costa Barcelona, Pirineus Barcelona, Sitges, Barcelona, Tossa de Mar, Vilafranca del Penedès, Val d’Aran i Catalunya.
El Maresme concentra el major nombre de segells Biosphere de la província de Barcelona
La Diputació de Barcelona obté la certificació Biosphere com a destinació turística sostenible
Vilafranca del Penedès puja al carro de les destinacions Biosphere
Catalunya, primera destinació integral Biosphere per la seva tasca en favor del turisme sostenible