Juan Luis Ruiz, Diputat delegat de Turisme de la DIBA: “Hem de ser capaços de mantenir el rumb per esdevenir una destinació sostenible des del punt de vista social, ambiental i econòmic”
En un moment de gran incertesa, la Diputació de Barcelona està enllestint l’Estratègia de Màrqueting Turístic, conjuntament amb l’Ajuntament i la Cambra de Barcelona. Per això Comunicatur ha entrevistat a Juan Luis Ruiz, Diputat delegat de Turisme de la Diputació de Barcelona.
Ruiz es economista i enginyer tècnic en mecànica. Màster en Direcció i Organització d’Empreses i màster en Direcció Pública. Des de 1995 és regidor de Vilanova i la Geltrú, ciutat on va néixer el 1975. Ha estat President del Consell Comarcal del Garraf del 2011 al 2015.
– El LabTurisme de la Diputació ha donat a conèixer els resultat del seu balanç de l’activitat turística d’estiu a l’Entorn de Barcelona. (Veure noticia a Comunicatur). Quina valoració general d’aquest informe ens pot fer?
L’Informe del LabTurisme posa de relleu el que hem viscut durant aquest estiu al sector turístic de la Costa Barcelona, als Paisatges i Pirineus Barcelona: reducció significativa de l’oferta disponible i reducció molt gran de la demanda, com a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19. Cal subratllar que l’afectació ha estat més greu a les destinacions de costa, on precisament hi ha més oferta i l’impacte econòmic ha estat més considerable, tant pels establiments d’allotjament tancats com pels llocs de treball no activats.
– En relació amb les dades de la resta de l’Estat i de destinacions properes com el sud de França, podem considerar que són dades bones?
La Costa Barcelona presenta unes dades més negatives comparades amb altres destinacions de costa a Catalunya: probablement, hi ha influït la caiguda dels operadors turístics i la proximitat a Barcelona. Als Paisatges i Pirineus Barcelona, les dades són prou satisfactòries (no hem de perdre de vista el context de la pandèmia), com altres destinacions d’interior o de muntanya. Tant a la costa com a l’interior, la presència de francesos és la més significativa respecte altres mercats emissors internacionals: en aquest sentit, la proximitat i facilitat de connexions a través del vehicle privat amb França ho facilita.
“Considerem que la Certificació Biosphere és la més global atès que treballa en base a l’Agenda 2030 i els 17 ODS, cercant la sostenibilitat des de tres nivells: social, ambiental i econòmic.”
– La majoria de visitants han estat de la resta de l’Estat. Les campanyes “Catalunya és casa teva” i “Quina Barcelona coneixes tu?” han assolit els objectius?
Per les dades que disposem avui, podem dir que sí, malgrat que ens hagués agradat que l’impacte generat hagués estat més elevat. De cara al proper any, volem reforçar la nostra projecció cap aquest mercat tan important i que fins el 2019 representava el 41% del total de turistes a l’Entorn de Barcelona (en hotels).
– L’informe del LabTurisme incorpora dades sobre el mercat laboral. ERTOs i atur estan en boca de tots. Quin paper ha tingut i ha de tenir l’empresa privada en la gestió de la crisi? Com ha respost a iniciatives de la Diputació com l’Estratègia ZerO?
El sector privat és el que està patint la crisi i la destrucció de llocs de treball. Des de la Diputació de Barcelona hem impulsat un Pla de Xoc, que l’Estratègia ZerO fonamenta, adreçat als autònoms, a la petita i mitjana empresa, per tal que pugui “resistir” en aquesta situació. Som en una fase que cal garantir la pervivència del sector productiu, per tal que quan sigui possible, aquest es pugui reactivar.
– Tothom creu ara que cal repensar el turisme i que la pandèmia és una gran oportunitat per fer-ho. Fins ara la ciutat de Barcelona era el gran pol d’atracció turística. Creu que la Covid-19 pot portar a un canvi, en el sentit que la gent esculli les comarques de l’Entorn de Barcelona per a les seves estades i marxi només un dia a visitar la ciutat?
La Covid-19 impacta i impactarà en la demanda, en la seva forma de pensar els seus desplaçaments, ja sigui per motius de feina o de lleure. Ens deixarà una petjada que ara només podem intuir. Barcelona es veu afectada de manera molt greu pels efectes de la pandèmia, atès que aquesta afecta per igual a totes les destinacions urbanes internacionals. Però Barcelona disposa d’uns actius tan importants (estil de vida, patrimoni, cultura, gastronomia, natura, golf, enoturisme, tecnologia, etc.), que a mesura que es vagi recuperant la possibilitat de desplaçament a escala nacional i internacional, s’anirà recuperant l’activitat vinculada al que denominem turisme. Esperem, però, que quan arribi aquest moment, no perdem de vista el que ens està passant i, per tant, siguem capaços de mantenir el rumb per esdevenir una destinació sostenible des del punt de vist social, ambiental i econòmic.
“Cal garantir la pervivència del sector productiu, per tal que quan sigui possible, es pugui reactivar. Des de la Diputació hem impulsat un Pla de Xoc, que l’Estratègia ZerO fonamenta, adreçat als autònoms i a les pimes.”
– El que sembla molt clar és que augmentarà la demanda de destinacions més petites i racionals, més properes als espais oberts i sostenibles. Aquí pot tenir un gran paper la certificació Biosphere que la Diputació fa temps que promou. S’ha d’insistir en demanar que el sector aposti per aquesta certificació?
Hem d’insistir i reforçar tant com siguem capaços que la relació entre l’oferta i la demanda turística es mantingui dins de les proporcions que ens permeten parlar de sostenibilitat social, econòmica i ambiental. Hem de garantir que no es trenqui la convivència entre els residents i els visitants, entre la natura i els visitants. Hem de vetllar per garantir aquest equilibri sostenible des de les administracions i des de les empreses. La Certificació Biosphere només és el mitjà. N’hi ha d’altres. Però aquesta considerem que és la més global atès que treballa en base a l’Agenda 2030 i els 17 ODS, cercant la sostenibilitat des dels tres nivells: social, ambiental i econòmic.
– Per facilitar la presa de decisions del sector és fonamental el paper del coneixement, l’estratègia del know-how de la pròpia Diputació, la feina del LabTurisme?
Sí, és molt important, és estratègic. Però no només la del nostre LabTurisme. També, i en estreta col·laboració o en plena sinèrgia, la feina que fem conjuntament des de l’Observatori del Turisme a Barcelona, Ciutat i Regió. Per la pròpia naturalesa del turisme, aquest no és un fenomen que tingui lloc de manera estàtica en un punt: la mobilitat és un aspecte fonamental i, per tant, hem de mirar aquet fenomen tal com es produeix dins de la Destinació: la ciutat i tot el seu entorn. A més, també hem de poder connectar aquesta informació en el context català. És per això que des de fa uns anys, estem treballant de manera col·laborativa amb la Direcció General de Turisme.
“Hem d’insistir i reforçar tant com siguem capaços que la relació entre l’oferta i la demanda turística es mantingui dins de les proporcions que ens permeten parlar de sostenibilitat social, econòmica i ambiental.”
– Canviarà l’estratègia global turística de la Diputació per la Covid-19? El pla de màrqueting serà revisat?
Naturalment, haurem de fer canvis. De fet ja els estem fent: hem definit l’Estratègia ZerO des del primer moment, per reorientar el nostre màrqueting de destinació. Després dels primers mesos de pandèmia, actualment estem redefinint aquesta Estratègia ZerO per adaptar-la a l’experiència que hem tingut durant els mesos d’estiu i per encarar les nostres accions de màrqueting, de cara a la propera temporada. A més, com sabeu, estem preparant l’Estratègia de Màrqueting Turístic de la Destinació Barcelona, conjuntament amb l’Ajuntament i la Cambra de Barcelona, que en aquests moments també estem revisant.
– La incertesa domina. Hem de treballar per la Setmana Santa o millor ens centrem a preparar un bon estiu?
La incertesa domina i ens cal estar molt atents, receptius a tot el que passa. Hem de treballar per la Setmana Santa i per l’estiu. Pel futur, que sempre és aquí, al nostre davant, encara que ens sigui difícil identificar ara com serà.