superior

ReportatgesFormació

Infodemia, el nou virus letal que afecta el turisme

El coronavirus o Covid-19 s’ha convertit en la primera infodemia de repercussió catastròfica. Les xarxes socials s’han transformat en una llançadora d’informació i desinformació a tot el món, que han circulat a unes velocitats sense precedents, alimentant el pànic, el racisme… i perjudicant greument el turisme.

 —No existeixen motius de preocupació —va dir Maria Luisa Carcedo, quan encara era ministra de sanitat —. Recomanem seguir endavant amb la celebració del Mobile World Congress a Barcelona.

Però no, aquesta va ser la primera vegada que no vam fer cas “al nostre metge”. Va poder el pànic generat a través de la quantitat de desinformació que circula per les xarxes socials sobre l’evolució del Covid-19, i aquesta ja ha suposat la cancel·lació del Mobile World Congress, l’esdeveniment que havia de proporcionar al turisme MICE de la ciutat de Barcelona uns ingressos de 477 milions d’euros.

Ni el primer ni l’últim

No, aquest no serà ni el primer ni l’últim brot víric al qual ens enfrontarem. A més, el futur també ens té preparats d’altres successos com atacs terroristes, desgràcies naturals i d’altres, que es convertiran en carn de rostit per a un creixent apetit de sensacionalisme amb capacitat de proporcionar més ckickbaits per part d’alguns mitjans de comunicació, o fins i tot estratègies polítiques que aprofiten aquestes circumstàncies en el seu propi benefici. Alguna cosa que sempre ha existit i malauradament existirà.

De fet, després de la cancel·lació del Mobile, més de 100 pròxims grans esdeveniments comencen a penjar d’un fil. I no només esdeveniments, Suïssa, per exemple, acaba de paralitzar la instal·lació de les seves antenes 5G a causa de la histèria de part de la seva població.

Xarxes Socials, el fòsfor de la infodemia

Facebook ha estat treballant aquests últims dies a contrarellotge intentant eliminar publicacions de dubtosos consells sobre la salut. Tencent, el propietari de WeChat, ha utilitzat la seva plataforma de verificació per a intentar frenar els falsos rumors del coronavirus que circulen per la seva plataforma. Però el gran devessall de contingut i desinformació ha vençut tots els esforços coordinats per a eliminar tot aquest soroll.

Memes racistes i difamacions han proliferat en TikTok i Facebook. Alguns adolescents fins i tot han simulat un diagnòstic de coronavirus per a guanyar més influència en les xarxes socials.

Aquesta toxicitat en línia també s’ha extrapolat a les interaccions entre persones. Els asiàtics s’han enfrontat obertament al racisme i l’assetjament, els barris i restaurants xinesos han vist perjudicats seriosament els seus negocis. Just ahir escoltava en la ràdio el relat del portaveu de la comunitat de wuhanensos establerts a Manchester, ciutat germanada amb Wuham, com un petit grup d’estudiants increpaven a la seva filla de 10 anys amb missatges amenaçadors i recriminacions perquè no sortís de casa seva.

I Ara què?

Aquesta situació ha de ser un punt d’inflexió per a replantejar el nostre futur, les nostres estratègies en quant a turisme es refereix. Hem vist com les grans plataformes socials han sucumbit a la desinformació i no han pogut frenar una histèria global basada en la por emocional i poc racional.

Aprenguem dels errors i estiguem preparats per a una segona, tercera i quarta onada. Hem de treballar un un pla d’acció davant una crisi de desinformació, basat en el coneixement i la correcta informació. Al final és una qüestió de combatre la por al desconegut i això només es podrà aconseguir amb una bona explicació.

Cal reflexionar sobre què està sent més letal, si el coronavirus o el pànic global.

Articles relacionats

Back to top button