superior

DestinacionsFormacióReportatges

II Jornada d’Innovació Turística i Cultural organitzada pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona

Les experiències immersives i la innovació en l’àmbit cultural van capitalitzar una jornada on els experts van debatre sobre les noves formes de relació entre els recursos culturals i el turisme familiar.

La segona Jornada d’Innovació Turística i Cultural ha estat organitzada pel  Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. S’emmarca en l’operació Patrimoni Cultural del PECT TurísTIC en família que lidera el Patronat i que te com a finalitat generar competitivitat i creixement a les destinacions de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre perquè siguin referents innovadors en el camp del turisme familiar.  Podeu veure la notícia del PECT TurísTIC en família a Comunicatur.info

La presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Meritxell Roigé va obrir la jornada i va remarcar “la necessitat de repensar el turisme tenint en compte noves maneres de relació entre les famílies i els equipaments i recursos culturals, on les experiències immersives i la innovació tecnològica tinguin un paper destacat”.

“El futur del turisme cultural serà seure en el sofà i veure passar el món”

Els principals continguts de la jornada es van centrar en tres moments; una ponència, una debat i un taller.

  • “Noves narratives”. Ponència a càrrec de Jordi Sellas, gestor d’empreses culturals i director del Museu IDEAL, centre de cultura digital.
    Sellas va oferir una aproximació nova a la relació entre espais museístics i visitants gràcies a les noves narratives i tecnologies. I ho va fer explicant que “cal trencar la dinàmica del rectangle”, ja que des de fa segles ha estat el continent de informació cultural, com en les pintures dels museus o en l’àmbit audiovisual, les pantalles de televisió i fins i tot les del mòbil, que al cap i la fi són rectangles, però en vertical.Per trencar el rectangle hi ha tres tecnologies, que són:
    Realitat virtual, perquè “ens posa en un espai que no existeix i ens crea una capa opaca de realitat. Amb ella desapareix la barrera de l’espai i el temps”.
    La realitat augmentada, que “ens crea una capa de realitat transparent que s’afegeix a la nostra realitat present.”

Microsoft Hololens. Son ulleres que combinen les holografies amb projeccions d’imatges sobre la realitat.

Assistents virtuals “parlem amb aparells, ja no cal ni prémer un boto a una pantalla” i intel·ligència artificial.

  • “Museus, famílies i experiències virtuals”. Taula rodona amb José Antonio Donaire, professor de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona; Núria Canals, directora general d’Imageen, empresa dedicada a desenvolupar experiències virtuals sobre recreacions històriques i el mateix Jordi Sellas.
    Entre els comentaris destacats, la visió de José Antonio Donaire: “el futur del turisme cultural serà seure en el sofà de casa i veure com el món passa per davant del teu saló” o “els continguts seran molt cros cultural. Les idees, les cultures ja no estaran fixades a un territori; seran mòbils, seran núvols que circularan i ens faran qüestionar què significa gestió cultural.”
  • Taller de gamificació d’espais. Oscar García Pañella, consultor i soci de Cookie Box, una empresa de gamificació. Va conduir un taller participatiu basat en les tècniques de la gamificació d’espais culturals. En el seu recorregut, videojocs, roomescapes o experiències com les que ofereix el parc temàtic Horrorland situat a Cercs (Berguedà).

La Jornada va ser mixta, presencial i virtual. Es va celebrar presencialment al Mas Miró de Mont-roig del Camp, que properament incorporarà en les seves visites propostes de gamificació.
La clausura va anar a càrrec de la directora del Patronat, Marta Farrero.

Vull veure els vídeos de la Jornada

Articles relacionats

Back to top button