Guardons del Turisme de Catalunya 2017
El director general de Turisme, Octavi Bono, i el director de l’Agència Catalana de Turisme Xavier Espasa, han lliurat els Guardons del Turisme de Catalunya 2017 que atorga la Generalitat en reconeixement a les empreses, organismes i institucions del sector turístic català que han destacat durant l’any en diferents àmbits.
En aquesta edició els premiats han estat:
• Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (Garrotxa), en la categoria de “Turisme responsable”. El Parc va iniciar el treball per a l’impuls del turisme sostenible l’any 2001 a partir de la seva adhesió a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), que atorga la Federació Europarc, i que acredita que un territori disposa d’una estratègia en turisme que compleix unes pautes de sostenibilitat. Va ser un dels cinc espais pioners a Europa en aconseguir la CETS. Des d’aleshores el parc segueix treballant per renovar aquesta certificació cada cinc anys.
• Facultat de Turisme de la Universitat de Girona pel projecte Erasmus Mundus “European Master in Tourism Managament-EMTM” (Girona), en la categoria de “Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic”. El projecte EMTM, que celebra aquest any el 10è aniversari de la seva creació, té com a objectius millorar la qualitat de l’educació superior en turisme; desenvolupar els recursos humans i la projecció i cooperació internacional d’institucions d’educació superior; i promoure el diàleg entre persones i institucions de diferents cultures i països de dins i fora de la Unió Europea.
• Advanced Leisure Services (ALS) pel projecte “Palau Moja. The Catalan Heritage House” (Barcelona), en la categoria d’“Innovació en accions promocionals i comercialització”. Aquest projecte va néixer fruit de la col·laboració publicoprivada i va esdevenir un referent per la forma de donar a conèixer i vendre el territori i els recursos de Catalunya, incorporant la sostenibilitat i la tecnologia com a eixos fonamentals del seu posicionament. El Palau Moja va ser el primer Visitor’s Center 360º de Catalunya.
• Naturalwalks (Arbúcies, Girona) en la categoria de “Millor experiència turística”. L’empresa proposa una passejada pels paisatges de vinya més emblemàtics de Catalunya, acompanyats d’un especialista en gastrobotànica per descobrir herbes i flors aromàtiques, i un sommelier que mostra com detectar els matisos que produeix la combinació dels vins –principalment de producció ecològica- amb les flors silvestres. L’activitat transmet als visitants els valors de la natura i la importància de la seva conservació.
El jurat ha destacat també altres projectes que han resultat finalistes:
• Finalista en “Turisme responsable”: Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona – APARTUR (Barcelona).
• Finalista en “Millor projecte de coneixement i recerca referit al sector turístic”: Jose Antonio Pérez-Aranda Canela (Barcelona).
• Finalista en “Innovació en accions promocionals i comercialització”: Visit Empordanet (La Bisbal d’Empordà; Forallac; Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura; Corçà; i Ullastret, Girona).
• Finalista en “Millor experiència turística”: Fundació Cardona Històrica (Cardona, Barcelona).