Feina en el sector: el turisme és mou en la direcció correcta?
S’acosten dos moments importants en l’any turístic: per una banda el sector comença a cercar els treballadors per la temporada forta d’estiu que, en molts casos comença amb la Setmana Santa. I per l’altre les grans escoles de turisme estan engegant la part final del curs i, en molts casos, de finalització d’estudis. És el moment de portar a la pràctica les trobades empreses – cercadors de feina.
Així, l’Escola Universitària de Hoteleria i Turisme de Sant Pol de Mar (EUHT StPol) ha celebrat les seves Jornades de Desenvolupament Professional. En aquest cas, una seixantena d’alumnes s’han pogut entrevistar amb els responsables de recursos humans de importants grups hotelers.
Per la seva banda, el CETT, el Campus de Turisme, Hoteleria i Gastronomia de la Universitat de Barcelona també ha celebrat la seva trobada amb 72 empreses punteres del sector turístic, hoteler i gastronòmic amb més de 326 alumnes del CETT. La trobada ha tingut taules rodones, workshops i entrevistes i per primer cop ha incorporat l’Espai Turisme 3.0, destinat a startups i emprenedoria.
Creixen els afiliats a la Seguretat Social del sector turístic
Aquests són només dos exemples del que està passant en les diferents escoles de turisme i restauració del país i podríem afegir les trobades que també fan algunes federacions i associacions per donar sortida a les demandes laborals dels seus afiliats. La relativa bonança econòmica porta l’augment de feines en el sector i molts alumnes tindran la seva primera experiència laboral seria aquesta temporada. El creixement laboral del sector és un fet. Així, el Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital ha donat a conèixer el nombre de treballadors del sector turístic donats d’alta a la Seguretat Social en el mes de gener.
El resultat és esperançador? Podria semblar que si, perquè…
– 2,17 milions de persones es van donar d’alta a la Seguretat Social al mes de gener
– És un augment del 4,1% respecte al primer mes de 2017
– En hoteleria i agències de viatges els afiliats van augmentar un 3,7%
… però és aquesta la bona direcció?
– Només 1,7 milions van ser assalariats (+5,2%)
– 468.004 son autònoms, un 0,3% més que el gener del 2017
– El nombre més gran d’ocupació, per subsectors, el trobem en les agències de viatges i turoperadors, que van créixer un 6,2%
– El model que s’ha seguit en els darrers anys en l’hoteleria (subcontractar molt serveis, d’aquí, per exemple, la problemàtica de les mal anomenades kellys) arriba ara també a les agències de viatges, que en lloc de tenir treballadors fixes, els obliguen a fer-se autònoms i a donar-los feina només durant els pics de la temporada.
– El sindicat CCOO ha denunciat que els salaris de l’hoteleria pugen per sota de la mitjana i menys que els resultats de les empreses turístiques.
– També denuncien que un total de 30 convenis col·lectius implicats en el turisme estan bloquejats i que el 48% dels contractes temporals subscrits l’any passat van ser de dues setmanes de duració.
– Ja al mes de setembre de 2017, amb motiu del Dia Mundial del Turisme, el sindicat va recordar que la bonança econòmica del turisme està en contraposició a la precarietat que pateix l’ocupació i condicions laborals del sector. En el seu comunicat deia que “L’increment del rendiment i beneficis de les empreses s’ha traduït en major explotació laboral sustentada en salaris més baixos, precarietat laboral, alta temporalitat i amb jornades reduïdes, augment de l’externalització de departaments d’activitat troncals al negoci amb l’objectiu de no aplicar els convenis col·lectius sectorials, rebaixant així els salaris entorn del 40%, com en el cas de les cambreres de pisos.”
Precisament aquest col·lectiu, pioner en les seves reivindicacions, han portat el seu tema a Europa i han demanat un segell de “qualitat laboral” per els hotels que compleixin amb els salaris dignes.